close

Pécs újra fényárba borul

Idén 8. alkalommal borítja fényárba Pécs belvárosát a Zsolnay Fényfesztivál, amely minden évben új színt visz a város életébe és varázsol el minket egy különleges világba. A fesztivál július 4. és 7. között kerül megrendezésre, így a város minden szegletét átszőve hozza el a fény és a szórakozás egyedülálló élményét ezeken a napokon.

Pécs egy kulturális decentrum” - magyarázta Péterffy Attila, Pécs polgármestere a fesztivál sajtótájékoztatóján. A városvezető kiemelte, hogy Pécs kulturális élete pezseg a fesztiváloknak köszönhetően, melyek élénk és inspiráló környezetet teremtenek. Majd hozzátette: “Célunk kulturális, művészeti és turisztikai értelemben az, hogy a ‘Pécs nyitva’ kampány keretében minél több látogató érkezzen Pécsre. Idén több mint 100 ezer ide látogatót várunk." 

Az idei Zsolnay Fényfesztivál izgalmas változásokat hozott magával, hiszen az előző évekhez képest idén meghívásos pályázat alapján válogatták össze az alkotókat. A fesztivál fő attrakciójának számító Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny keretében öt alkotás látható majd, melyek háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációk, kifejezetten a Székesegyház homlokzatára komponálva.

Nem lesz zsűri, idén csak a közönség fog tudni igazán jó véleményt alkotni az alkotásokról.”

- fejtette ki Zádor Tamás, a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny szakmai partnere, a Kiégő Izzók vizuális csoport alapító tagja. 

Idén a verseny témája nem más, mint a Rubik kocka, hiszen 2024-ben ünnepeljük a világhírű találmány 50. évfordulóját. Ez az ikonikus játék világszerte közösséget teremtett, és a fényfesztivál e tiszteletadással hajt fejet a kocka és teremtője, Rubik Ernő előtt.


A fesztivál minden évben újabb és újabb meglepetéseket tartogat. Idén sem lesz ez másképp. A Fény Útja továbbra is az egyik legizgalmasabb része a fesztiválnak. A 19 állomását érintő fénykörút az ikonikus épületeket és helyszíneket mutatja be új, lenyűgöző megvilágításban.

A 48-as téren például a Pécsi Tudományegyetem Rektori Hivatal fényfestéssel díszített kapuja kápráztatja majd el az idelátogatókat. Egy szelfipontot is kialakítanak,

hogy a fesztiválozók megörökíthessék ezt a varázslatos pillanatot. Az tér fényfestése különleges atmoszférát teremt, ahol a látogatók relaxálhatnak a kihelyezett babzsákokon és pokrócokon, miközben a chill hangulatot a zene teszi még teljesebbé.


Studio Joanie Lemercier: COSMOS 1999 

Az évről évre növekvő érdeklődés hatására idén még tovább húzódik a fényuniverzum, egészen a Zsolnay Negyedig. Itt egy fényinstalláció fogadja majd a látogatókat, miközben lehetőség lesz éjszakai sétára és a Zsolnay Negyed kiállításainak megtekintésére is. “Tavaly csatlakozott a Kodály Központ, idén tovább megyünk, hiszen

a Balokány liget is a körút részévé válik, és egy varázslatos meseerdővel gazdagítja majd a rendezvényt

- mondta Hummel Márk, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Az interaktív installációk lehetőséget biztosítanak arra, hogy a látogatók saját kézbe vegyék egy kiállítótér átalakítását, míg más alkotások a kiterjesztett valóság segítségével mutatják be például a tűz szerepét a civilizációnkban. Az esemény a mesterséges intelligencia világába is betekintést enged, miközben az audiovizuális vetítések kritikát fogalmaznak meg a technológia fejlődésével és az ehhez társított társadalmi optimizmussal kapcsolatban.
A fesztivál nemcsak fényalkotásokkal teszi gazdagabbá Pécs belvárosát, hanem napközben színes utcaszínházi és újcirkuszi produkciókkal is. A belváros közterein argentin, ausztrál, katalán, izraeli, cseh és magyar művészek előadásai során erősíthetjük rekeszizmainkat, vagy csodálhatjuk a zsonglőrök és artisták ügyességét.


Shohei Fujimoto: Intangible Form

A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg, ezek a Fény Útja Extra helyszínek. Az early bird jegyértékesítés május 9-től indul az alábbi linken: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/jegyek

További információk a Zsolnay Fényfesztivál honlapján

Kovács-Csincsák Mercédesz

Kovács-Csincsák Mercédesz

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni