close
CímlapKultúraPécsi szál

Pécsi szál

2019. május 03.

Ez egy szám címe. A Kispál és a borz - ami egy pécsi zenekar - Sika, kasza, léc című albumán jelent meg, 1994-ben. 25 éve. De Pécsen akkoris és azóta is egy csomó zenekar született, élt, és hódított.

Mitől van itt ennyi banda?!

Ezt a kérdéskört járja körül Lévai Balázs új filmje, ami május elejétől a nagyközönség számára is láthatóvá válik. (Érdemes az Apolló Mozi műsorát figyelni!)

A film rendezője, Lévai Balázs elmesélte, hogy különleges viszony fűzi Pécshez, hisz itt szerezte meg egyik diplomáját, 10 éve vezeti a POSZT szakmai beszélgetéseit, valamint több baráti szál is ide köti. Maga az ötlet, amiből végül kikerekedett ez a film, már 2011-ben megszületett, ám akkor még egy játékfilmet szerettek volna készíteni Maruszki Balázs forgatókönyvíróval. A most elkészült Pécsi szál azonban inkább sorolható a kísérleti film kategóriába.

Annyit elárulhatunk, hogy a film főszereplője, az események mozgatórugója, Szabó Simon lesz, akiről Balázs azt mesélte, hogy egy olyan szereplőre volt szüksége, aki otthonosan mozog a zenészek között, akit ismernek és szeretnek, akinek van humora, és aki könnyen belökhető spontán szituációkba is. Erre pedig Simon volt a legtökéletesebb választás.

A filmben felbukkan majd a Kispál és a Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif, a 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash, valamint rengeteg pécsi arc és természetesen pécsi helyszín is! Szóval senki se lepődjön meg, ha egyszercsak viszont látja az egyik ismerősét a vásznon!

Hogyha az életben boldog akarsz lenni, csinálj zenekart.” – üzente az Ül és vár-ban Beck Zoli. Szerintünk ez moziban való énekelésre is ér.

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni