close
CímlapKultúraÍrók, könyvek, fesztivál: indul a PécsLIT

Írók, könyvek, fesztivál: indul a PécsLIT

2023. szeptember 07.

Idén is 6 nap irodalommal, közel 50 programmal, rengeteg helyszínen várják az irodalom és az olvasás szerelmeseit a harmadik PécsLIT Irodalmi Fesztiválon. 

Irodalom nagykanállal hívómondattal szeptember 11. és 16. között rendezik meg a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat közös eseménysorozatát, a harmadik PécsLIT Irodalmi Fesztivált. A programban szerepelnek újkötetes szerzők, lesznek irodalmi gyerekprogramok, külföldi vendégek, illetve több kísérőprogram, például koncert és irodalmi est is.  Az események között szerepel a Jelenkor Kiadó és a Vates Project Felhajtóerő című közös kortársvers-antológiájának bemutatója is, amelyen a kötet szerzői közül négyen is jelen lesznek.

A fesztivál idei vállalása, hogy pécsi középiskolákat is bevonnak a programokba, így hat intézményben rendhagyó irodalomórákon is részt vehetnek majd a diákok és az oktatók.

„Ezek a tanórák a programok között nem láthatóak, hiszen tanításai időben zajlanak majd." – mondja Szeifer Csaba, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa, az eseménysorozat egyik szervezője, a PTE alumnusa. „Tavaly több, mint 2500-an vettek részt a fesztiválon, remélem, hogy idén ez a szám már a 3000-hez fog közelíteni, és több fiatal fogja látogatni."

A legtöbb eseménynek a már megszokott helyszínek, a Művészetek és Irodalom Háza, valamint a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont ad otthont.

A programok jó része ingyenes, azonban több közülük előzetes regisztrációhoz kötött.

Nem véletlenül, hiszen a PécsLIT vendégei között olyan nevek szerepelnek, mint

Nádas Péter, Tompa Andrea, Grecsó Krisztián, Oravecz Imre,

Krusovszky Dénes, Závada Péter, Milbacher Róbert, Kiss Georgina, Nádasdy Ádám, Szeifert Natália, és Varró Dániel. Ugyanakkor a Goethe Intézet közreműködésében jelen lesz Kai Hensel német író, akinek a korábban Pécsett is színpadra állított műve, a Fátyol látható is lesz a beszélgetést követően. Emellett a Magyar Írórezidencia Program pécsi rezidens írójával, az argentín Emilio Naónnal is találkozhatnak az olvasók.
A fesztivál negyedik napján, szeptember 14-én két olyan esemény is szerepel, mellyel

a szervezők Bertók Lászlóra, a Kossuth-díjas költő halálának harmadik évfordulójára emlékeznek.

A Bertók László Pódium vendégei lesznek többek között Simon Márton és a Platon Karataev duó. A fesztivál a péntek estét az idén 50 éves Pécs-Eszék testvérvárosi kapcsolatnak szenteli, melynek alkalmából magyar és horvát szerzőkkel közösen tartanak jubileumi irodalmi estet a Pécsi Horvát Színházban. A hagyományoknak megfelelően pedig idén is lesz irodalmi séta Pécs belvárosában, a programsorozat zárónapján nevezetes helyszínek érintésével a Jelenkor folyóirat történetét kísérhetik végig a résztvevők.
A PécsLIT Fesztivál programfüzete innen letölthető, további információért érdemes átkattintani a fesztivál weboldalára, facebook vagy instagram fiókjára, emellett a szervezők a pecslit@csgyk.hu e-mail címen is elérhetőek
Képek: PécsLIT Fesztivál

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni