close
CímlapKultúraPécsLIT Irodalmi Fesztivál 2022

PécsLIT Irodalmi Fesztivál 2022

2022. augusztus 30.

A könyvek és az olvasás szerelmeseit várja immár második alkalommal a PécsLIT. A szervező Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat most is hűek maradtak a 6 nap irodalom” szlogenhez, ebben az évben szeptember 12-től 17-ig tart majd az eseménysorozat, amely során közel 50 program várja majd az érdeklődőket. Szeifer Csabát, a Csorba Győző Könyvtár munkatársát, az eseménysorozat egyik szervezőjét, PTE-alumnust kérdeztük az idei fesztivál részleteiről.

Hagyományteremtés volt a célunk a tavalyi induláskor, de azt azonnal megtapasztaltuk, hogy valóban

van igény egy ilyen jellegű programsorozatra Pécsett. Szép hagyományokkal bír a pécsi irodalom

- elég csak a Jelenkorra, vagy Bertókra, Csorbára gondolni, de sorolhatnám tovább…” - szögezi le Szeifer Csaba, majd hozzáteszi:2021-ben még éppen a karantén-időszak után voltunk, és bár még voltak bizonyos korlátozások, lehetett érezni egyfajta felszabadultságot. Az emberek örültek, hogy végre újra kulturális eseményre jöhetnek, olyan neves szerzőkkel találkozhatnak, akik rég jártak Pécsett. Jó hangulat volt.”
 

Maradt a hat nap irodalom, de annyit csiszoltunk a tavalyi műsorrenden, hogy

a délutáni sáv programjainak egy, azonos helyszín ad majd otthont, vagyis vagy csak a Művészetek és Irodalom Házában vagy a Tudásközpontban kapnak helyet.

Ezzel szeretnénk azokra  a visszajelzésekre is reagálni, melyek szerint a fesztiválozók néha nehezen értek át egyik helyszínről a másikra” - szögezi le Szeifer Csaba, majd hozzáteszi: A délelőtti gyerekprogramok többsége a CSGYK fiókkönyvtáraiban, a Tudásközpontban található Körbirodalomban, illetve szombaton a pécsi Pagonyban lesznek.”

Ami az irodalmat, a fesztivál lényegét illeti: a hat nap alatt minden szegmensét érinti a fesztivál, a közönségtalálkozóktól az irodalomtörténeti városi sétáig, sőt a záróeseményen a húszéves Litera irodalmi portál köszöntésekor az irodalom még a gasztronómiával is egybefonódik. Bertók László emlékének külön színházi estet szentelnek a szervezők, ami egy kétrészes kamaraszínházi előadás, melynek szervezője és rendezője a Pécsi Nemzeti Színház.


A német, szlovén, spanyol irodalomtól a nyelvtudásban szűkölködőknek sem kell tartaniuk - az összes idegen nyelvű eseményen lesz szinkrontolmácsolás. Rike Reiniger német drámaíró, Sophie Scholl című műve kapcsán érkezik Pécsre, a Cervantes Intézet jóvoltából az a Nem beszélek a tengerről című, magyar nyelven megjelenő, spanyol költők alkotásaiból felépülő antológiát is bemutatnak majd (ízelítő az 1749-en!), illetve a fesztivál vendége lesz Primož Repar szlovén költő-író, műfordító.

A fesztiválon bemutatják majd többek között Závada Pál és Tóth Krisztina új kötetét is.

Tudatos célunk, hogy próbáljuk a friss köteteket és szerzőiket Pécsre hozni”

- jegyzi meg Szeifer Csaba, majd hozzáteszi:

A fesztiválra érkező szerzők közül szeretem Tóth Krisztina és Háy János írásait, követem is a munkásságukat, de az elsőkötetes szerzők köl engem talán most Kustos Júlia versei fogtak meg a legjobban.”
Vajon az UnivPécs olvasóinak melyik program lesz az idei kedvence?

Részletes program: https://pecslit.hu/

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni