close
CímlapKultúraPécs mint a Mennyország kertje

Pécs mint a Mennyország kertje

2022. szeptember 13.

A Pécs Lit második napján, szeptember 13-án kedden Péntek Orsolya Vénusz jegyében című kötetének bemutatójára került sor a Művészetek és Irodalom Házában. A szerzővel Simonfalvi Anita, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa beszélgetett.

Pécsi nagymamáján, és a városból származó, fordítóvá lett édesapján túl nincs olyan hivatalos tény, mely Péntek Orsolyát a városunkhoz kötné, mégis elképesztően erős láncok fűzik a baranyai megyeszékhelyhez. Ezt korábbi művei alapján is ki lehet jelenteni, de új, negyedik regénye olyan kötet, melynek

főszereplője voltaképpen maga Pécs. A város történelmét családtörténeteken keresztül mutatja be a szövegben.

A beszélgetésből hamar kiderült: a történész végzettségű Péntek Orsolya alaposan feltérképezte Pécs történelmét, mi több, a három évet felölelő alkotói folyamat alatt nemcsak a történeti pontosságra ügyelt, de arra is, hogy az adott korban divatos prózát is újraolvassa, hogy hitelesebb legyen a háttér. Péntek Orsolya elmesélte, hogy bizonyos korokra vonatkozóan meglepően kevés a történeti forrás, azokkal az időszakokkal pedig, melyeknek élő kapcsolatainak vannak a mával, igyekezett óvatosan bánni.

"Mindenkiben él egy olvasat a városról"

- jegyezte meg a szerző, és elárulta: kíváncsi, hogy a pécsiek milyen mértékben tudnak majd azonosulni azzal a városképpel, mely a kötetben manifesztálódik.
Ami a címet illeti: kiderült, hogy a törökök valami miatt úgy vélték, Pécset a Vénusz bolygó fémjelzi, mi több, Irem kertjének, vagyis a Paradicsom földi másának tartották a várost. Ahogy a regényben áll: “Tudod-e, Madarász András, hogy

Eflátún felállította Pecuj horoszkópját, és megmondta, hogy Pecuj a Vénusz bolygó jegyében áll?

Hát, hogy romboltathattam volna le a szív városát, Madarász András, hogy tehettem volna vele úgy, mint a hitetlenek kezére került többi várossal, amelyeket visszaszereztünk? És láttad a kapun Eflátún címerét, a madarat, amely a lélek madara, amely Allahhoz száll.” Pécs különböző korszakait pedig más-más bolygókhoz köti a szerző.
Két, a korábbi Pécs Lit-es eseményekhez képest furcsa dolog is volt ezen a könyvbemutatón. Az egyik, hogy mindössze hat könyvön marakodhatott a beszélgetés után a vásárolni vágyó közönség, így a legközelebbi könyvesboltba irányították az olvasókat - ahol a beszélgetés után 15 perccel már minden példány elkelt a friss kötetből! Fényképet pedig azért nem közlünk, mert a rendezvényen a fotózás mellőzését kérték.
A kötetből hosszabb részleteket a Könyvesmagazin beleolvasó rovatában lehet olvasni.

 A Pécs Lit további programjairól ezen a linken lehet tájékozódni.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni