close
CímlapKultúraPrevenciós mesekönyv

Prevenciós mesekönyv

2020. október 03.

Empátia és kíváncsiság jellemzi Leot, a gekkót, akinek kalandjairól már másodszor olvashatunk. Prevenciós mese ez abban az értelemben, hogy Werner Nikolett első könyvében – Leo gekko és a Padló világ – az addikciót járta körbe, most elsősorban a fertőző betegségekről szóló tanulságokat rejtett a történetbe. A koronavírus miatt történik ez – gondolhatnánk. A könyv első lapján viszont az áll, hogy a mese 2019 elején született, Észak-Macedóniában. A szerző akkor, egy Erasmusos út alatt gondolta ki, hogy a betegségek és azok megelőzése áll majd a gekkó kalandjainak fókuszában.

Szerencséd van, hogy alig néhány percet töltöttél Baci Dórival, azt is tisztes távolságban.

Veszélyes lény ránk nézve!

Ha még egy kis ideig beszélgettek, ha néhány gekkó lépéssel közelebb kerül hozzád, biztosan megfertőz.” – inti a mesében Könyv Moly Leot. De szó van a mesében a cukorbetegségről, a maszkhasználatról, a megelőzésről, a kórházi önkéntes munka fontosságáról – és arról, hogy a legjobb gyógyszer a nevetés.

A Fülöp Orsolya hipercuki illusztrációival fémjelzett, elsősorban 6-8 éves gyerekeknek szánt kötetnek folytatása is várható: Leo legközelebb a tudatos médiahasználat fontos kérdéseivel szembesül majd. Persze csak, ha addig meggyógyul a torka, amit mind remélünk!

Werner Nikolett civilben újságíróként dolgozik, cikkeinek élesszemmel választott témáit nagy empátiával jeleníti meg. A fiatal szerzővel, aki a PTE BTK alumnája, október 3-án beszélgetett az új kötetről Varga Kitti gyermekirodalmár a Pécsi Pagony könyvesboltban. Az eseményen Bogárdi Aliz előadóművész és fia, Kerekes Vince Kornél olvastak fel a meséből. Ez sem előzmény nélküli: a 2020 tavaszi járványhullám alatt az anya-fia duó Werner Nikolett első könyvét olvasta fel és tette e révén könnyebbé a karanténban rekedt aprónépes családok életét.

Még egy alkalommal lehet találkozni a szerzővel Baranyában az új mesekönyve kapcsán: október 18-án 11 órától a máriagyűdi Czukorborsóban.

Werner Nikolett: Leo Gekkó és a Cipősdoboz Kórház

Üveghegy Kiadó,

Százhalombatta

2020.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni