close
CímlapKultúraA PTE klinikáján is forgatta új filmjét a PTE alumnusa

A PTE klinikáján is forgatta új filmjét a PTE alumnusa

2016. november 14.

A PTE Janus Pannonius Klinikai Tömbjében forgatják Bogdán Árpád Genezis című filmjének több jelenetét.

Bogdán Árpád első, a 2007 decemberében bemutatott Boldog új élet! című filmje nagy port vert fel: a Magyar Filmszemlén elnyerte vele a legjobb elsőfilmes díjat, egy produceri díjat és egy filmzenei díjat, az 57. Berlini Filmszemén pedig a különdíjat. A PTE BTK romológia szakán végzett rendező alkotását átszőtték az önéletrajzi elemek, s bár a második film egy teremtéstörténet, vélhetően ebben is lesznek hasonló elemek.

A Genezis címmel készülő film története három szálon fut. A forgatókönyvet, melyen a bibliai teremtéstörténet motívumai vonulnak végig, az irodalmi munkássága révén is ismert Bogdán Árpád írta. A Genezis generációs problémát jár körül. A család fogalmát három, a mai Magyarország legkülönbözőbb társadalmi közegéből érkező ember történetén keresztül közelíti meg. Az események középpontjában egy sikeres nagyvárosi ügyvédnő, egy archaikus roma közösségből származó kisfiú, és egy magányos, titokzatos kamaszlány áll. A gyártás előkészítése, főként a roma telepek zárt világának hiteles megjelenítésére való felkészülés, több mint két éven át tartó folyamat volt.

A film készítői november 12-én forgatják a kórházi jeleneteket a PTE Klinikai Központ Janus Pannonius Klinikai Tömbjének parkolójában és helyiségeiben. Az egyetem és a Klinikai Központ vezetésének kérésére esett a hétvégére a forgatás, és kizárólag olyan helyiségeket adtak át egy napra a stábnak, ahol hétvégén nincs betegellátás – így az egészségügyi szolgáltatásokat nem befolyásolhatta a „mozi-gyártás”. Pécsi szál az is, hogy film egyik kisebb szerepét Köles Ferenc, a Janus Egyetemi Színház egykori tagja, a Pécsi Nemzeti Színház színésze játssza.

A Filmszakmai Döntőbizottság 250 000 000 forint gyártási támogatást szavazott meg Bogdán Árpád Genezis címmel készülő második játékfilmjére. A bemutató 2017 tavaszára várható.

Az előző film trailere:

 

 

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni