close
CímlapKultúraPTE-s kitüntetettek a város napján

PTE-s kitüntetettek a város napján

2021. szeptember 02.

Szeptember elsején ünnepi közgyűlést tartott Pécs vezetése. A rendezvényen, melyet a Pécsi Nemzeti Színházban tartottak, önkormányzati díjakat, kitüntetéseket és a díszpolgári címet adták át.

A Pécs Város Díszpolgára címet idén a városvezetés Pinczehelyi Sándor képzőművésznek adományozta.

Részlet a Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló Művész laudációjából:
„Pinczehelyi Sándor művészeti pályafutása rendkívül összetett és sokirányú: grafikus, plakáttervező, a nemzetközi ismertségű DOPP-csoport egyik alapítója, a Pécsi Műhely néven ismertté vált avantgárd csoport tagja, festő. Ugyanakkor 22 évig az általa országos jelentőségűvé tett Pécsi Galéria igazgatójaként és művészetpedagógusként is dolgozott. Jelentős a pécsi, országos és nemzetközi művészetszervezői tevékenysége, oktatói munkája és művészetének az ifjabb generációkra gyakorolt hatása is. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának nyugalmazott docense, a pécsi Művészeti Tanács tagjaként pedig ma is aktívan segíti a helyi kulturális életet.”

Pro Civitate-díjban részesült Gyöngyösi Zoltán testnevelő, a PTE-PEAC NB I-es röplapdacsapatának edzője, a PSN Zrt. Sportiskolájának szakmai tanácsadója. Szintén Pro Civitate-díjat adtak át dr. Koltai Dénes professzornak, a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Kar megszervezőjének és volt dékánjának. Pro Civitate-díjat kapott továbbá Dr. Szabó István professzor, a pécsi Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika volt vezetője is.

Pécs Város Kulturális Nagydíját idén Lakner Tamás, a Bartók Béla Férfikar karnagya, a Szélkiáltó Együttes egyik alapítótagja, a pécsi egyetem Művészeti Karának dékán emeritusa vehette át.

A Rajczi Péter-díjat, Pécs oktatási díját Dr. Barakonyi Károly professzor részére adományozták.

A város sajtódíját, a Várady Ferenc-díjat idén Balogh Robert író, költő és újságíró kapta.

A Vilmos püspök-díjat, Pécs tudományos díját Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna, a PTE Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének egyetemi tanára, a Szentágothai János Kutatóközpont elnöke kapta.

Forrás: pecsma.hu

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni