close
CímlapKultúraRefrén - megújul a 20 éves Pannon Filharmonikusok

Refrén - megújul a 20 éves Pannon Filharmonikusok

2022. szeptember 14.

Ha zene, akkor Pannon Filharmonikusok. Bármely korosztálynak, ünnepnapokon és hétvégéken a 2022/2023-as Refrén évadban is. A húsz éves megújulását idén ünneplő együttes a Kodály Központ rezidens zenekara Az innovatív együttes egy új magyar találmánynak köszönhető fejlesztés után felfrissült vonóshangszerekkel csábít. Refrén címmel elnevezett évadában a legkiválóbb nemzetközi művészek lépnek majd fel, komolyzenei örökzöldektől a friss kortárs művekig színes lesz az elhangzó zenei paletta. Méltó ünnepi hangversenyek és igényes gyerek koncertek is lesznek, ezen felül régiós díjmentes utazást és gyerekbelépőt kínál a zenekar.

A zenekar évadkönyve akár egy varázskönyv nyitja meg az évadot a pécsiek és Pécsre látogatók számára. A nemzetközi szólisták képein QR kódokon tölthetjük le a pazarabbnál pazarabb életrajzokat. Alissa Margulis, Antoine Tamestit, Clara Dent-Bogányi, Lidia Friedman, Eri Nakamura, Xavier de Maistre, Olli Mustonen, Sung-Won Yang. A hegedű, brácsa, oboa, ének, hárfa, zongora és cselló világklasszisai olyan válogatott versenyművekkel érkeznek Pécsre, melyeknek szakavatott tolmácsolói. A közkedvelt magyar hegedűművészek, mint a PTE-n is tanító Baráti Kristóf, vagy az itt végzett Kelemen Barnabás a magyar zeneszerzők két világhírű alakjának állítanak emléket. Baráti maratoni vállalkozásként Bartók Béla összes hegedűre írt darabját adja elő egy estén, míg Kelemen Barnabás a Magyar Klasszikus Zene napján Ligeti Györgyre emlékezik. A pécsi származású Balog József zongoraművész Prokofjev mellett a Flört sorozat egyik koncertjén Gershwinnek parádés zongoraművészetébe nyújt bepillantást. A karmesterek sorában ott találjuk Bogányi Tibor vezető karmester és Vass András állandó karmester mellett Eötvös Pétert, Keller Andrást, Hontvári Gábort, Andrij Jurkevicset, akik első alkalommal dirigálják a Pannon Filharmonikusokat, de két korábbi művészeti vezetőt, Howard Williamst és Hamar Zsoltot is. Az évad büszkesége, hogy a nemzetközi művészek sorába méltó módon lép szólista szerepbe a zenekar négy muzsikusa, Solymosi Péter trombitán, Deák Márta hegedűn, Gárdai Viktória fuvolán, az Év zenekari művésze, Murin Roman pedig oboán lesz hallható a Brandenburgi versenyek című koncerten.

A zenebarátok szintén az évadkönyvben találkozhatnak elsőként a hírrel, miszerint a Pannon Filharmonikusok az a világelső szimfonikus zenekar, amely a teljes vonós hangszerparkján megvalósította az ún. TOVA rendszert. A pécsi születésű, mára jelentős nemzetközi karriert magáénak tudható Várdai István csellóművész és Tóth Károly hangszerész mester innovációja lehetővé teszi, hogy Tóth Károly szavaival élve

innentől azt tegye a hangszer, amit a zenész szeretne, és nem azt, amit a hangszer enged”.

A hangszerfejlesztésről a zenekar muzsikusainak közreműködésével készült kisfilm a zenekar youtube csatornáján megtekinthető.

Az együttes idén is folytatja sorozatát az évadokon átívelő sorozatát Bécsben, a bécsi Musikvereinban, a bérletes sorozatát a budapesti Müpában, valamint fellép a Pécsi Nemzeti Színház zenés produkcióiban, és Eszéken is újra találkozhatnak vele a hagyományos karácsonyi koncertjén.

A pécsi családok számára örömteli hír, hogy a zenekar octOPUS címmel meghirdetett, gyerekeknek szóló programsorozata új eseményekkel bővült, és kiteljesedett. Új program a kismamáknak Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta vezetésével meghirdetett Pocaklakó, de a városban első alkalommal szerveznek fiataloknak a Mathias Corvinus Collegium Vitaakadémájával együttműködésben nyilvános vitaestet Könnyűzene versus komolyzene címmel, melyen többek között Beck Zoli, a 30Y frontembere lesz a vita döntnöke. A zenekarnál komoly hagyománya van a tehetséggondozásnak. A Pécsi Tudományegyetemmel aktív kapcsolatot ápoló zenekar új tehetségtámogató programja Hangszerszelídítő címmel, Deák Márta koncertmester vezetésével indul, melynek keretében pályázati forrásból a hangszeren tanuló iskolásokkal folytatnak műhelymunkát a PFZ muzsikusai. A HVG Kiadóval együttműködésben megvalósuló, sulisoknak szóló Fantasztikus klasszikusok koncertek új házigazdája a Gandhi Gimnázium művészeti igazgatója, Horváth Krisztián lesz, aki humorával és közvetlenségével garantálja a gyerekek jókedvű zenehallgatását. A tavalyi nagysikerű kezdeményezést folytatva a 6-18 éves korú gyerekek a felnőtt bérletes sorozatokra díjmentesen kérhetnek bérletet vagy jegyet. Újdonság még, hogy azok a kicsikkel, akik még nem tudják végigülni a koncerteket, a szombat esti Pannonicum hangversenyek idején az Öko-Kuckó öko kézműves játszóházában játszanak profi pedagógusok, amíg a szülők, nagyszülők zenét hallgatnak a nagyteremben.

A régió zenebarátai és gyermekei sem maradnak ki a zenekar baráti figyelméből. A régióból a Busz Rent támogatásával díjmentes buszos lehetőséget biztosítanak a Pécsre utazó zenebarátoknak.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni