close
CímlapKultúraRejtettség/Felsejlés

Rejtettség/Felsejlés

2021. szeptember 16.

Szeptember 6-án nyílt a Dóm Kőtárban a Rejtettség/Felsejlés című képzőművészeti kiállítás, a tárlaton a Művészeti Karon végzett fiatal művészek, jelenlegi hallgatók, oktatók alkotásai láthatók, amelyek közül több a festő és a szobrász képzés keresztény szakrális specializációján készült. Az alkotók műfaji határok nélkül, a művészet eszköztárával kutatják a transzcendencia mai megszólaltatásának lehetőségeit. A kiállítás október végéig tekinthető meg, hétfőtől vasárnapig (keddi napok kivételével) 10.00-17.00 óráig.

A meg kiállításnak otthont adó Pécsi Egyházmegye képviseletében Dr. Kvanduk Frigyes általános helynök megnyitó beszédében Pilinszky gondolatait idézte:
„A művészet: inkarnáció. Minél szellemibb, annál »tapinthatóbb«. És fordítva: minél »tapinthatóbb«, annál bensőségesebb, annál szellemibb.”- Ebből adódik az a következtetés, hogy a művészet teljes mélységében prófétikus, bizonyos értelemben megváltó forrás. A különböző korok művészeti alkotásait vizsgálva azt látjuk, hogy csupán egyetlen közös bennük: a különleges, rejtett lényegi dimenzióba bepillantást engedő látásmód és ábrázolás. Ebből a gondolatból visszhangzik az a bibliai kijelentés, hogy boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent. Ők azok, akikben elsődlegesen, ugyanakkor szükségszerűen az él, ami nélkül nem lehet létezni, látni a horizontot – ez a fókusz, teremtőpont, pedig az Isten.”

Görföl Tibor, teológus, beszédében hangsúlyozta, hogy azáltal, hogy Isten emberré lett, a korábbi korok rejtett, elvont, elzárt emberi rendeltetése egészen nyilvánvaló és kézzelfogható, sőt egyetemes lett egy történelmi személyben – Jézus Krisztusban.

Kiállítók: Baráth Nóra, Csincsi Arndold, Ellenbacher Ibolya, Hadházi Balázs, Hegedűs Éva, Hegyi Csaba, Hegyvári Dávid, Karsai Kinga, Kozarich Anett, Márfy Virág, Mészáros Gergely, Mezei Izabella, Szántó István, Tóth Attila, Tóth Veronika, Varga Ferenc, Vercz Szilvia Magdolna, Zsin Bence.

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni