close
CímlapKultúraSiker Japánban: díjnyertes a PTE Pannon Gyermekkara

Siker Japánban: díjnyertes a PTE Pannon Gyermekkara

2020. január 23.

Első alkalommal szerepelt versenyen és bronz minősítéssel tért haza a Pécsi Tudományegyetem Pannon Gyermekkara Japánból. A Kobe városában január 16–20. között rendezett Sing’n’Pay Kobe 2020 nevű megmérettetésen három európai ország képviselte magát az összesen tizenkilenc induló között. A pécsi gyermekek keresztény zenéket énekelve érték el a szép eredményt, sőt, a kórusversenyen kívül több japán helyszínen népszerűsítették sikerrel a magyar szerzők gyermekkarra írt műveit. Schóber Tamás karnagy, a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. számú Általános Iskolájának oktatója nyilatkozott.

Mit kell tudni erről a kórusversenyről? Mi volt a témája?

A 2011-ben Fukushimában történt cunami és földrengés sok áldozatot követelt. Az idei kórusversenyt az áldozatok emlékének szentelték, így a legtöbb zene egyházi jellegű volt. Mint Finnországon és Ausztrián kívül az egyedüli európai versenyző, kórusunk európai, keresztény zenedarabokkal indult. A verseny maga egy kb. 2000 fős koncertteremben zajlott, ahol három zsűritag előtt mutattuk be az európai egyházi zenét. A szempontjaik között egyebek között a tiszta intonáció, a kotta- és stílushűség szerepelt.

19 kórus volt a versenyen, ebből hatan „mindössze” elismerő oklevéllel távoztak. Mennyire számított a dobogós helyre?

Az esélytelenek nyugalmával indultunk, úgyhogy a bronz minősítés csak hab volt a tortán! Nagyon más, sokkal exponáltabb esemény volt a kobei, mint a korábbi fellépéseink. Mindössze 15-12 perc áll a kórusok rendelkezésére, mely alatt teljesíteni kell, és nem lehet szépíteni. Amikor például a Carnegie Hallban adtunk negyven perces koncertet, az alatt az idő alatt volt lehetőség korrigálni, megtalálni a hangot. Itt fontos volt az időzítés, hogy pont aznap, és éppen abban a pár percben legyen mindenki csúcsformában. Mivel nem nyerni mentünk, inkább kellemes volt az izgalom, a gyerekek sem sokkolóan, hanem pozitívan élték meg a versenyt. Utána viszont felszabadultunk, szó szerint ugráltunk örömünkben! Első eredménynek ez igen szép!

Úgy tudom, a versenyen kívül is adtak koncerteket.

A 12 nap alatt 9 koncertet adtunk, melyben a versenyen való szereplésünk is benne foglaltatik. Koncertjeink nagy érdeklődés közepette zajlottak, ezeken kizárólag magyar zeneszerzők műveit énekeltük, és meglepően sok embert érdekelt, szívesen fogadta a közönség! A japán fővárosban a tokiói magyar nagykövet úr is megtisztelte kórusunkat jelenlétével. Tartottunk előadásokat Kodály művek előadásáról, azonnali szemléltetéssel több iskolában is, valamint exkluzív közönség előtt (a felső tízezer szépkorú tagjainak) is pódiumra léphettünk.

A Pécsi Tudományegyetem kiemelt fő támogatónk, így külön öröm volt az oszakai egyetemen szerepelni. Japánon belül egyedül itt működik magyar tanszék, és Magyarországról, Pécsről és a Pécsi Tudományegyetemről hangzott el előadás japánul és magyarul is. A hallgatóknak lehetősége volt anyanyelvűekkel beszélgetni, és magyar nyelvű énekeket hallgatni. Egyébként sikerült felkeltenünk az érdeklődésüket Pécs iránt: azt tervezik, hogy a nyár folyamán városunkba látogatnak majd.

A gyerekek hogy bírták ezt a tempót?

A teljes létszámunkhoz képest szűkített gárdával mentünk, az énekesek nagy része 5-6. osztályos, tehát 10-14 éves gyerek volt. Bizony, 28 000 kilométert tettünk meg a 12 nap alatt, de mindenki egészségben végig tudta csinálni. Igaz, a kórusnak van gyakorlata a külföldi fellépésekben: többször jártunk a tengerentúlon is.

Mennyire kaptak kedvet ahhoz, hogy újabb versenyre nevezzen be a kórus?

A gyermekkar nem azért jött létre, hogy versenyeken vegyen részt. A fő cél az, hogy a magyar zenét, a magyar zeneszerzők gyermekkari műveit népszerűsítsük a világban, és minél magasabb szinten énekeljünk. Teljesen más közönséget szolgál ki az ember, amikor egy szűk zsűrinek, mint amikor nagyközönség előtt éneklünk. Például 2021 tavaszán a Carnegie Hallban adunk majd önálló koncertet, melyen ismét lehetőségünk lesz a magyar zenei kultúra nemzetközi térben való bemutatására – ez inkább illik a céljainkhoz. Az itthoniakról sem feledkezünk meg. Sajnos egyre kevesebb általános iskolásokból álló kórus van az országban, emiatt feltett szándékunk népszerűsíteni a gyermekek közt a gyermekkari kultúrát. Idén tavasszal 10-13 koncertet fogunk adni a Dél-Dunántúlon Szentlőrinctől Szigetváron át Vajszlóig, hogy követendő példát mutassunk a kistelepülések diákjai számára.

Mikor lehet Pécsett hallani legközelebb a PTE Pannon Gyermekkarát?

Február 9-én, a Zsolnay Kulturális Negyedben a Csokoládé Karneválon fogjuk előadni a Csokoládé dalt, melyet magam írtam a szervezők felkérésére. Egyetemi rendezvényeken is szerepelni fogunk, a kórusok létrejöttét célzó dunántúli koncertsorozatunk kezdete pedig március végére tehető. Vannak külföldi felkéréseink is Kazahsztántól Kínáig – az, hogy ezekből mi valósul meg, még a jövő zenéje.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni