close
Címlap10. Egyenlőtlenségek csökkentéseSokszínűség és egység a falfestményen

Sokszínűség és egység a falfestményen

Lelkes, kreatív és figyelemfelkeltő: az Oktatási Igazgatóság Támogató Szolgálatának munkatársai és hallgatói alkotását, egy szép és szimbolikus jelentéssel bíró falfestményt adtak át a Fogyatékossággal Élők Világnapjához kapcsolódva a PTE Ifjúság úti épületében december 4-én. A freskó-átadó ünnepségen köszöntőt mondott Magdali Csaba, a PTE Támogató Szolgálat vezetője, valamint tolmácsolta dr. Pál Dániel, a PTE ombudsmanja szavait a falfestmény készítői és az érdeklődők számára. 

Elkészült a közös alkotás, egy gyönyörű falfestmény, ami a december 3-ai Fogyatékossággal élők világnapjához kapcsolódik: “minden évben készülünk az eseményre valamilyen formában, idén ezt a kreatív megoldást választottuk. A csapat egyfajta igényre is kívánt válaszolni: sokat beszélünk azokról a szolgáltatásokról, ami segítséget jelenthet a speciális igényű hallgatók számára. De sokan nem tudják, hogy hol találják a Támogató Szolgálatot. Ezt a két dolgot kívántuk összekötni, hogy hírt adjunk magunkról a képek segítségével, és talán jobban beazonosítható is lesz, hogy hova érdemes bejönni” - hangsúlyozta Magdali Csaba irodavezető a megnyitó ünnepségen, amire sokan voltak kíváncsiak.  

Dr. Pál Dániel, a Pécsi Tudományegyetem ombudsmanja távollétében Magdali Csaba tolmácsolta a szavait: “az esélyegyenlőség az én szememben egyáltalán nem egy magasztos, erkölcsi piedesztálra emelt idea, hanem annak pragmatikus szemléletnek az elsajátítása és megvalósítása, hogy minden rendszer és minden közösség csak annyira erős, amennyire a leggyengébb alkatrésze, tagja az. Okosan tehát akkor járunk el, ha a valamiben hátrányt szenvedő hallgatótársainkat, munkatársainkat, embertársainkat a minden szempontból egészséges többi számára a maga természetességével rendelkezésére álló lehetőségekhez hozzásegítjük, így maximalizálva a rendszeres teljesítményét.” Dr. Pál Dániel maga is látássérült, így a festményt nem látta, de a narráció alapján így vélekedett róla:

“azt mutatja meg, hogy a világ miért és hogyan lehet teljes azok számára, akik valamilyen hátránnyal születtek arra. Üzenetével a segítségnyújtás egyfajta eszközévé válik.”  

Ezt követően Pozsgai Dóra Másságos másság című versét párja, Temesi Dániel adta elő. Boros Eszter matematika szakos hallgató az alkotás élményéről osztott meg néhány gondolatot. “Törekedtünk arra, hogy mindenkinek az ötlete benne legyen. Elkezdtük felrajzolni, majd nagyon sok időt töltöttünk a festéssel, amit nagyon élveztem. Nem csak a látó, hanem a látássérült hallgatók is részt vettek az alkotásban, ők sablonok segítségével dolgoztak rajta” - osztotta meg a lelkes hallgató.  

Olessák András, a projekt menedzsere is beszámolt a falfestmény megszületéséig vezető folyamatról: “hallottam hallgatóktól, hogy nem tudják, hol van a Támogató Szolgálat. Két kulcsszó fogalmazódott meg: a sokszínűség és az egység. Így alakult ki, hogy a képen

mindegyik puzzledarab egy-egy fogyatékosság szimbóluma, a képen megjelenő emberek mind a Támogató Szolgálat dolgozói vagy hallgatók. A festmény jobb alsó sarkában azoknak a sziluettje látható, akik részt vettek az alkotásban.”

A freskó sok ember ötlete és keze nyomán jött létre, amely közösségépítő, egységet kovácsoló mivolta kifejezetten hangsúlyos. “Madarakat is lehet látni a festményen, ezeket követve lehet odatalálni a Támogató Szolgálathoz, amelyek bent és kint is láthatók” - osztotta meg Olessák András, a Támogató Szolgálat munkatársa. 

“Mi nem vagyunk képzőművészek” - emelte ki Magdali Csaba, majd elmondta, hogy Pataki Katalin, a Művészeti Kar elsőéves festészet szakos hallgatója sietett a segítségükre. Sokan vettek még részt a falfestmény elkészítésében, például két általános iskolás, egy külföldi hallgató, Luca, aki Szardíniáról érkezett és az ő keze munkája is benne van a műben. “A végén minden összeáll egy képpé: itt látjuk a festményt, s előtte az alkotókat” - húzta alá a közösség érzését Magdali Csaba, a Támogató Szolgálat vezetője. Majd egy dal átirat előadásával zárult az átadó ünnepség, amelyet Kovács Aurél és Töttös Nikolett hallgatók gitáron kísértek.  

A Támogató Szolgálatnál szívesen látnak »

https://studio.youtube.com/video/6UcXcR2OFuY/edit

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni