close
CímlapKultúraSvájci koncert a pécsi jog előtt!

Svájci koncert a pécsi jog előtt!

2023. október 06.

Jean-François Paroz svájci nagykövet pécsi jogon tartott előadása előtt a 48-as téren egy kisebb koncerttel örvendeztette meg az egyetemi polgárokat és az arra járó érdeklődőket az Alphorn Pilatus Kriens együttes október 6-án.

A négyfős együttesből most hárman használták a Svájc egyik nemzeti szimbólumának számító kürtöket, egyikük pedig a zászlóval lejtett táncot a zenészek előtt: hol feldobta a levegőbe, hol forgatta a lobogót, ami engedelmesen és elegánsan pörgött-forgott. Az idősebb úr, aki a zászlót dobálta, fürgén és hajlékonyan idomította azt a kürtök dallamához.


Az előadást élénk érdeklődés övezte, a  jellegzetesen mély hangok még a tér végén álló Rektori Kabinet épületébe is beszűrődtek. „Pár évig éltem Svájcban, és itt hihetetlennek tűnhet, de

bármelyik utcán össze lehetett futni alpesi kürtösökkel, akik ad hoc tartanak kisebb koncerteket és utcazenélnek”

– mesélte az egyik érdeklődő hallgató, aki annak reményében érkezett, hogy módja lehet ki is próbálni a kürtöket. Bár külön nem invitálták erre a közönséget, a bátor érdeklődőknek valóban megadatott a lehetőség. Megszólaltatni egy ilyen kürtöt nem egyszerű, ugyanis nem elég egyszerűen belefújni, hanem – ahogy az egyik zenész magyarázta – hasból kell „belerezgetni” a levegőt a hangszerbe. És hogy hogyan lehet egy ilyen hosszú kürtöt elszállítani? Ezeknek a hangszereknek a teste kb. méterenként szétcsavarható volt, így egy-egy nagyméretű táskában szállíthatók.

Október 7-én a belváros számos pontján számíthatunk még arra, hogy megszólalnak a kürtök, illetve október 8-án a Svájci Piknik keretében is lesz mód meghallgatni és megnézni az együttes produkcióját.

Aki kíváncsi az alphorn Pilatus Kriens együttesre, kövesse be őket Facebookon:
https://www.facebook.com/groups/259467586027720

A Svájci Napok keretében egy fontos együttműködési megállapodás is köttetett a PTE és a Roche cég között, melyről itt lehet bővebben olvasni:
https://univpecs.com/egyetemi_elet/egyuttmukodik_jovoben_roche_es_pecsi_tudomanyegyetem

A Svájci Napok vasárnap estig folytatódnak Pécsett, a részletek itt érhetők el:
https://univpecs.com/kultura/svajc_4_napra_bekoltozik_pecsre

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni