close
CímlapKultúraSzázan éneklik majd a Carmina Buranát

Százan éneklik majd a Carmina Buranát

2021. szeptember 21.

Pécsi Tudományegyetem - Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet és az eszéki Művészeti és Kulturális Akadémia – mely az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem művészeti/tudományos egysége a CHOIR projekt keretében közösen adja elő Carl Orff Carmina Burana című kórusművét Lakner Tamás vezetésével az Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program 2014-2020 társfinanszírozásának segítségével.

 A projekt keretében a Pécsi Tudományegyetem kórusai és a Josip Strossmayer Egyetem Eszék-Művészeti Akadémia közös művészeti programmal lépnek fel. Megismerik egymás kóruskultúráját, és közös koncertet hoznak létre, amelyet kétszer adnak elő mindkét országban: Eszéken, Slavonski Brodban, Villányban és Pécsett. A kórusok műhelymunkák keretében Kodály Zoltán és néhány horvát kórusszerző jellegzetes népzenére épülő művét, valamint Carl Orff Carmina Burana műveit tanulják meg. A két intézmény egyetemi hallgatói egymás zenei kultúrájának megismerésével szereznek tapasztalatokat tanulmányaikhoz.

 A projekt hozzájárul a diákok szakmai fejlődéséhez, a két szomszédos ország együttélésének optimalizálásához, a baráti kapcsolatok fenntartásához azáltal, hogy a lehető legnagyobb mértékben megismerik egymás kultúráját. A projekt célja, hogy megerősítse a magyar-horvát együttműködést, amely mélyen gyökerezik. A horvát nemzetiség régóta otthonra talált Pécsett, a határ közelében élő magyarok Horvátországban is békében élnek. Számos példa van a kulturális együttműködésre, amelyek számos lehetőséget kínálnak a kulturális találkozásokra. A projekt hozzájárul a kapcsolatok megünnepléséhez és bővítéséhez.

 

Koncertek

Eszék: szeptember 23.  
Villány: szeptember 24.  17:30, Rendezvény tér
Pécs: szeptember 25. 19:00, Kodály Központ
Slavonski Brod: 2022. március 31.

Bővebb információ  

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni