close
CímlapKultúraSzínházi kalandok

Színházi kalandok

2024. szeptember 25.

Az idei évad kezdetén különleges színházi élmények várják a közönséget a JESZ színpadán. A hónap folyamán színpadon láthatjuk Henrik Ibsen klasszikusa, a Nóra, valamint a legendás akadémikus alakját, dr. Romhányi Györgyöt, A professzor vallomása idézi meg, miközben interaktív közösségi színházi előadások, mint például a Láthatatlanok, elevenítik fel a mecseki hősök történetét. A hónap zárásaként Oleg Sentsov Numbers című antiutópiája hoz el egy gondolatébresztő, nemzetközi produkciót, amely a szabadságért folytatott küzdelemről szól.  

Az előadásokra támogatói jegyek és bérletek válthatók, helyfoglalás a JESZ honlapján lehetséges.

A JESZ színpadán:  

09.28. 20:00 
Nóra 
dráma 
Szerző: Henrik Ibsen 
Fordította: Kúnos László 
Egy házasságban a felek mindent megosztanak egymással? 
Mi történik, ha egy titok teljesen felforgatja egy család életét, ráadásul karácsonykor? 
Ibsen 1879-ben írt drámája bemutatásakor nagy botrányt kavart. Ugyanezek a kérdések ma izgalmas, új színben tűnnek fel.  

A produkció Zakariás Máté rendezésében, a JESZ oszlopos színészeivel készül. A PTE beiskolázás támogató programjának része, az előadást feldolgozó foglalkozás követi. Nem csak iskolai csoportoknak, hanem minden kedves régi és új nézőnknek is ajánljuk! 

10.18. 19:00  
A professzor vallomása
dráma
Szerző: Füzes János 
Rendezte: Mikuli János 
A nagymonológ főszereplője, A Professzor, dr. Romhányi György (1905-1991) nemzedékek példaképe, a már életében legendává nemesedett akadémikus, a patológia professzora, kórboncnok, vagy, ahogy önmagát nevezte: prosector. Olyan időkben vált legendává, amikor még nem volt internet, közösségi média, csak a lelkes hírvivők adhatták szájról szájra szellemi hagyatékát. 

Romhányi professzor sokkal több, mint a tantermi nagyelőadások prominense, egy letűnőben lévő, de vissza-vissza térő „egyetemi műfaj” egyik utolsó képviselője, és a mind személytelenebbé váló oktatási módszerek ellenzője. 
Az előadás megvalósulását a PTE ÁOK támogatja. 

10.21. 19:00 és 10.22. 19:00 
Láthatatlanok
Interaktív közösségi színházi előadás a mecseki láthatatlanok története nyomán 
Rendezte: Zakariás Máté 
Az előadás Tésenyi Ferenc naplójából és Márton László: Billegő ország című novellájából inspirálódott.  
A láthatatlanok nevét néhány szakértőn és rajongón kívül alig ismeri valaki, de talán pont ez a titokzatos homály az, ami plusz romantikát kölcsönöz a történetnek. Ugyanakkor, a mecseki láthatatlanok igazi helyi legenda, azon kevés pillanat, esemény vagy történet egyike, amikor Pécsi vagy Pécs környéke akár jelen idejében, akár az utókor által elismerten országos jelentőségű, generációkon is átívelő történelmi példává tudott válni. A láthatatlanok történetének fő mozgatórugója, hogy nem egy nagy egyéniség, hanem egy, a történelmi jelenvaló drámájára bátran reflektáló közösség áll a középpontjában. A JESZ egyetemista társulata is ezt a Pécs történetéhez kapcsolódó közösségi élményt próbálja megeleveníteni. 

10.27. 18:00 és 20:00 
Numbers
antiutópia 
Egy nemzetközi nonverbális mű 
Szerző: Oleg Sentsov 
Az Oleg Szencov azonos című munkája által lazán ihletett Numbers antiutópia egy csapdába esett társadalomról szól, amely megpróbálja legyőzni félelmeit és kivívni szabadságát. A "Számok" világában minden szigorú rendszer szerint működik és mindenki engedelmeskedik a legfőbb uralkodónak Zerónak. A 10 hős körbe-körbe jár, és mindent a szabályok szerint végez. Nem választhatják meg, hogyan élnek, kit szeretnek. Életük azonban megváltozik egy új lakó érkezésével, aki nem ismeri e világ törvényeit. Ezután a sorsukat a saját kezükbe szeretnék venni, egy új világot akarnak létrehozni, ahol az ő törvényeik uralkodnak. De vajon jobb lesz az új rendszer, mint az előző? 
Nemzetközi projekt, amely a báb-, a fizikai, a drámai színház és az élő mozi elemeit ötvözi.  

További infomáció az évadról és az előadásokról a JESZ weboldalán, illetve Facebook oldalán.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni