close
CímlapKultúraSzirmok és évek

Szirmok és évek

2022. október 06.

Százötvenhárom éve, 1869. október másodikán született Mahátma Gandhi. Hagyomány, hogy születésnapjáról a PTE Természettudományi Kara az Ifjúság úti campus árnyas sétányán lévő szobornál emlékezik meg, a PTE International Seasons rendezvénysorozat keretében. Idén erre október 4-én került sor.


„A nemzetköziesítés kiemelt törekvése a Pécsi Tudományegyetemnek, és a Természettudományi Kar tartja is ebben a lépést” – mondta el dr. Trócsányi András, a PTE TTK dékánja.

A kar első embere azt is elmondta: jelenleg harminchat indiai hallgató tanul a TTK-n, legtöbbjük a Stipendium Hungaricum program révén. „Ez az esemény emlékeztessen minket arra, mit tett hozzá Gandhi az emberiség történelméhez.”


Az indiai politikus életpályáját dr. Wilhelm Zoltán, Magyarország korábbi tiszteletbeli nagykövete idézte fel az egybegyűltek számára. Arra is rámutatott, hogy október másodika az erőszakmentesség világnapja is. „A polgári engedetlenségi mozgalom, mely Gandhi nevéhez fűződik, a mai napig politikai fegyver” – jegyezte meg, majd az indiai politikust idézte: „Amit adott a világnak, az én életem az én üzenetem.” Három golyót kapott érte.” 1948. január 30-án ölték meg.
A meghitt körben tartott esemény a hindu módon tisztelet jelentő gesztussal zárult: a résztvevők rózsaszirmokat szórtak Gandhi szobrának fejére.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni