close
CímlapKultúraTársadalmi szerepet vállalok!

Társadalmi szerepet vállalok!

2022. szeptember 26.

Sajtótájékoztatót tartott Bacskó Tünde és Fábián Gábor a Tandem Színház két színésze a Civil Közösségek Házában szeptember 19-én. Az új évad lehetőségei, NKA támogatás és közelgő nyílt eseményeik voltak a fókuszban.  

A Lóci játszik zenekartól ajándékba kapott dallal kezdték a sajtótájékoztatót, amit a Visszhang című darabjukhoz kaptak teljesen ingyen és bérmentve, szabad használatra. A Szociálisan érzékeny dalról beszélhetünk, amely elnevezés akár magára társulatra is több ponton ráillik. Ugyanis a Tandem Színház egyben társadalmi vállalás is: olyan társadalomért dolgoznak, ami sokkal elfogadóbb és szolidárisabb a mainál.
A Tandem Színház nevének eredete a tévhittel ellentétben nem a tagok számára utal. Általában igyekeznek egy civil szervezettel együtt működve alkotni, igyekeznek bevonni a civil szervezet tagjait az alkotói folyamatba.
A társulat rendszeresen szervez zártkörű előadásokat felkérésre, akár csapatépítésként. Szociopolit vagy vita játékot bonyolítanak le.
“A vitakultúra fejlesztését szem előtt tartva Varró Dániel A leprikónok átka című verses meséjét dolgozzuk fel. Külön érdekessége ennek az alkotásnak, hogy úgy működik, mint egy fantasy regény, amit döntéseink alapján kell tovább lapozni a megadott utasítások szerint. A darabban is a közönség döntheti el, hogy merre menjen a történet” - mondta Fábián Gábor.
A legutolsó előadásuk a Visszhang című filmvolt, melyben partnerük az INDÍT közalapítvány volt. Majd felajánlották jótékony jelleggel, ennek köszönhetően több alkalommal vetítik a filmet más egyesületek is. Némi bővítés után végül 2022 áprilisában bemutatták a darabot a Harmadik Színházban. Nagy büszkeségükre a színház repertoárjában is látható lesz, októberi kezdéssel a Kamarateremben. Minden előadás után egy kerekasztal-beszélgetést tartanak, egy addiktológus vezetésével.
Szorult helyzetből segíti ki a Létra közösségi alkotóteret a társulat. Ugyanis az idők során úgy alakult, hogy a közösségnek vissza kell adnia a helyszínt, ahol eddig működött, a Vince utca 15. szám alatt. Azonban a Tandem Színház segédkezik a mentési tervben, így a Létra közösségi alkotótérben is havonta két alkalommal fognak nyilvános esteket tartani 1500 Ft-os jegyárakkal, és a teljes bevételt a helyszín fenntartására fordítják. Első alkalommal a Sanzoneste 1956-ból című darabot adják elő. A második egy versest lesz Kedvenc versek néven, ami folyamán rendszeresen egy nagy költők verseit adják elő gitárkísérettel. Októberben Ady verseit hallgathatják az érdeklődők, novemberben Pilinszkyt.

Fellépések és találkozások:
Október 6-án a Visszhang című előadás a Harmadik színházban.

Október 15-én pedig az első Kedvenc versek est a Létra helyszínén.
Október 21-én végül a Sanzonest 1956-ból lesz látható szintén a Létra helyszínén.

 

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni