close
CímlapKultúraTeamaratonra fel!

Teamaratonra fel!

Tokióban épp zajlik az olimpia, méghozzá PTE-s résztvevőkkel, szurkoljunk nekik együtt! Az ötkarikás játékok miatt most kiemelt figyelmet élvez Japán, a felkelő nap országa. Jelenleg sajnos kevés lehetőség adódik e különleges ország meglátogatására, de szerencsére kultúrájának, hagyományainak megismerése különböző tévéműsoroknak és online lehetőségeknek köszönhetően egyre szélesebb körben elérhető. A távol-keleti ország gasztronómiája is nagyon izgalmas, ennek szerves részét képezi a teakultúra, melynek megismerésére az olimpiával egyidőben megrendezett Japán Tea Maratonon ingyen lehetősége van bárkinek, aki ért angolul.

Matcha, Sencha, Houjicha (fotó: Tóth Mariann)

A japán teák exportja évről-évre növekszik, fokozódó nemzetközi érdeklődés mutatkozik irántuk, míg Japánban más italok tesznek szert egyre nagyobb népszerűségre. Így a Japanese Tea Central Council PIIA valamint a Global Japanese Tea Association által szervezett nagyon érdekes ismeretterjesztő program, a Japán Tea Maraton lényege és célja, hogy minél több ember megismerhesse a rendkívüli, finomabbnál finomabb japán teákat, és az azokat készítő elhivatott teatermelőket. Japán tizenöt csodaszép tearégióját veszi sorra a műsor délről észak felé haladva. Minden nap két teafarmer kapcsolódik be élő bejelentkezéssel, és bemutatják az adott régió teáit, azok elkészítési módjait a japánokra jellemző precizitással. Ha pedig valakinek további kérdése lenne, azt a műsor közben élőben is felteheti nekik, természetesen készséggel válaszolnak. A világ minden tájáról bekapcsolódó teakedvelő közösség tagjai az egyidőben teázás mellett egymás is segítik, megosztják a tapasztalataikat, együtt népszerűsítik a japán teát, ki-ki a saját hazájában.

Matcha, Sencha, Houjicha (fotó: Tóth Mariann)

Az olimpia ideje alatt összesen harminc féle ínycsiklandó és egészséges japán teát ismerhetnek meg az érdeklődők, a közismertebb teáktól, mint a sencha, genmaicha, houjicha egészen a ritkaságnak számító teákig. A Japán Tea Maratonra regisztrálni és csatlakozni augusztus 8-ig folyamatosan lehet. A naponta kétórás műsort japán idő szerint 11:00-13:00 és 16:00-18:00 között lehet megnézni élőben, magyar idő szerint hajnali 4-6 óra vagy délelőtt 9-11 óra között. Július 23-án Kagoshima, 24-én Miyazaki, 25-én Kumamoto, 26-án Fukuoka, 28-án pedig Saga régió teáit mutatták be. A további teatermő helyek, ahová a műsor segítségével virtuálisan ellátogathatunk:

Matcha tea (fotó: Tóth Mariann)

  • Nagasaki (júl. 29.),
  • Kochi (júl. 30.),
  • Kyoto (júl. 31.),
  • Nara (aug. 01.),
  • Shiga (aug. 02.),
  • Mie (aug. 04.),
  • Aichi (aug. 05.),
  • Saitama (aug. 06.),
  • Ibaraki (aug. 07.) és
  • Shizuoka (aug. 08.) lesz.

Te is csatlakoznál a kihíváshoz?

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni