close
CímlapKultúraTélifagyi, turbó rágó és pörgős szoknya

Télifagyi, turbó rágó és pörgős szoknya

2022. március 16.

Igazi retro hangulatban telt a Pécsi Tudományegyetem és a kozármislenyi Nők Hete közös rendezvénye március 11-én, mely a "Egy ilyen lánynak a diszkóban a helye - a Kádár-korszaktól napjainkig" címet kapta.

Az egész estés rendezvény egy kiállításmegnyitóval vette kezdetét, melyet dr. Bíró Károly polgármester, dr. Miseta Attila, a PTE rektora és dr. Tarrósy István, a PTE nemzetközi igazgatója nyitottak meg. A rendezvény az International Seasons programsorozat keretében valósult meg, csatlakozva a kozármislenyi Nők Hetéhez. Az egyetem nem titkolt célja, hogy az International Seasons keretében segítsék azt a közel 110 országból hozzánk érkező, 4000 külföldi hallgató, valamint a PTE-családhoz nemrég csatlakozó csaknem 500 ukrajnai menekült hallgató gyors integrálódását. A programsorozat részeként találkozhatunk afrikai, ázsiai, illetve többek között latin-amerikai rendezvényekkel is, melyek betekintést nyújtanak a nálunk tanuló hallgatók kulturális értékeibe, szokásaiba, hagyományaiba.


Az "Egy ilyen lánynak a diszkóban a helye - a Kádár-korszaktól napjainkig" minden elemében a ’70-es, ’80-as évek retro világát igyekezett felidézni. Nem volt ez másképp a kihelyezett édességek terén sem, ahol a látogatók maguk válogathattak

a turbó rágók, télifagyik, kojak nyalókák, vajkaramellák és egyéb retro édességek közül.

A kiállítás a @Kádár_Insta avagy #Divatos #mindennapok a legvidámabb barakkban címet viselte, kurátora pedig Egri Petra volt. Az anyagot Domoszlai-Lantner Doris, Bernáth Sára Emilia és Egri Petra késízették, a diákat a PTE BTK Kommunikációtudományi Tanszék Médialaborja archiválta.


Ezt követően a KultúrSzalon Exkluzív - kerekasztal-beszélgetés következett a nőiségről, mely során négy elképesztően tehetséges, sikeres és példamutató nő volt Dombi-Mirolya Liza moderátor beszélgetőpartnere: dr. Keszeg Anna egyetemi docens, divatkutató (MoME, Metu, Babes-Bolyai), Maróy Krisztina, a Glamour Magazin főszerkesztője és alapítója (MoME doktori hallgató), Egri Petra kurátor, divatkutató, doktorjelölt (PTE BTK)
és Burkhart-Szentiványi Gabriella, az Amella BaG kreatív igazgatója, tervezője.
Nehéz, de rendkívül izgalmas korszakban élünk, Maróky Krisztina szerint, hiszen  tíz év is annyi változást hozhat az emberek életében (és a nők helyzetében) mint anno 100 év. Kitért arra is, hogy milyen hatásokkal lehet ránk a túlzott médiafogyasztás, a mindenféle digitális kütyük használata, illetve, hogy ezek miatt már az információk kihámozása, hitelességük felderítése sokkal nagyobb erőfeszítéseket követel a felhasználótól.

Míg a Kádár-korszakban a hiány gazdasága volt jellemző, manapság már az okoz problémát, hogy minden „van”. A választék túl széles, és nehéz kiválasztani a valódi értéket.

A beszélgetést követően Lánczos Benkő Tímea, a PONT Pécs stylistja nyitotta meg @divatja_múlt? névre keresztelt retro divatbemutatót, ahol a ’70-es, ’80-as évek mintái, színvilága és fazonjai köszöntek vissza a kifutón megjelenő darabokban.


Az est zárásaként @táncolj, gyere, táncolj még! felhívással retro disco vette kezdetét a Kozármislenyi Művelődési Központban,

disco gömbbel, hatalmas tánctérrel és jó hangulattal,

méltón zárva az International Seasons és a nők hete közös programját.

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni