close
CímlapKultúraVoltál már a pécsi városháza tornyában?

Voltál már a pécsi városháza tornyában?

2022. szeptember 14.

2+1 szintes kiállítás nyílt szeptember 2-án a pécsi városháza tornyában. Az érdeklődők előre meghirdetett városi eseményeken, valamint egyéni regisztrációt követően tekinthetik meg ingyenesen az épület és a torony történelmét bemutató tárlatot, amit lélegzetelállító pécsi panoráma koronáz meg a legmagasabb szint erkélyéről.

Történelem a sokadikon
A városháza tornyának alsó két szintén kialakított kiállítás három szintre tagolódik. Az elsőn a toronyból nyíló panoráma látható a falakon, nyíllal jelölték meg rajtuk a város jellegzetes épületeit. A második szint igazi helytörténeti csemege: a városháza történetét dolgozza fel a 17. századtól napjainkig.

Három épület váltotta egymást, mindháromnak volt tornya is, elsősorban katonai és tűzvédelmet szolgáló célból. Minden egykori és a jelenlegi városháza épületének is üzletek sorakoztak a földszintjén: működött ott kesztyűbolt, vegyeskereskedés, gyógyszertár és gyorsétterem is.


“A tárlat létrehozásával exkluzív élményt szeretnénk kínálni a város történelme iránt érdeklődő helyieknek és turistáknak. A kiállítás mélységében foglalkozik az elmúlt több mint háromszáz évben épült városházákkal és azok legendás tornyának céljával, jelentőségével, harangjátékával.

A tárlatot a csodálatos pécsi panoráma koronázza meg, amit a résztvevők az utcafronthoz képest 223 lépcsőfok magasságából, a torony legfelsőbb szintjének erkélyéről élvezhetnek”

– mondta el a megnyitón Zag Gábor, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere.

Hogyan lehet bejutni?
A toronykiállítást bizonyos városi események, mint például a Város Napja, a Turisztikai Világnap vagy az októberre tervezett Nyitott Udvarok Napja alkalmából a városháza városmarketing osztályának munkatársai által vezetett bejáráson lehet megtekinteni. Emellett

előzetes egyéni regisztrációt követően is látogatható a tárlat. A maximum 10 fős csoportok regisztrációját a város honlapján elérhető felületen fogadják, ezen a linken: https://pecs.hu/varoshaza-torony-kiallitas/, és a visszaigazolását követően válik érvényessé. A toronykiállításon való részvétel ingyenes.

5+1 tipp
Lapos cipő
A 223 lépcső meglehetősen keskeny, emiatt célszerű lapos talpú cipőben menni. Lefelé egy telitalpas szandál is kényelmetlen lehet. Az sem baj, ha nem rohanunk, hanem óvatosan közlekedünk.
Feltöltött telefon
Megszámlálhatatlan sok képet fogsz készíteni, legyen tárhelyed és ne merüljön le a mobilod.
Emlékeztető az épületekről
A tárlat alsó szintjén van egy panoráma, melyen a legjellegzetesebb épületeket külön feltüntetik, hogy az erkélyen már tudd, mi micsoda. Ezt sajnos két szinttel feljebb érve már nehéz felidézni - inkább előzetesen fotózd körbe, mintsem fent vitatkozz.
Félsz a magasságtól?
Az erkély biztonságos, de ha tériszonyod van, légy jó magadhoz, és kíméld magad az élménytől.
Lift és lépcső
A pécsi városházán még a liftnek is sajátos hangulata van, a lépcsőfordulókról nem is beszélve. Ha teheted, próbáld ki mindkettőt!
+1 Térj vissza!
A verőfényes vénasszonyok nyarát felváltja majd a borongós ősz, aztán a zúzmarás tél jön. Csúszós/esős időben értelemszerűen nem nyitják majd ki a tárlatot, illetve az erkélyt a látogatók előtt, de amíg lehet, érdemes

megcsodálni a várost,

ahogy különböző arcát mutatja.

A tárlat szakmai anyagát a Janus Pannonius Múzeum munkatársai, Gál Éva, Pásztor Andrea és Várdai Levente állították össze, a forrásokat a múzeum mellett a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, valamint a Csorba Győző Könyvtár biztosította, míg a grafikai tervezést és a kivitelezést egy pécsi cég, a Rubinsky Design végezte, a kiállítás elkészítését pedig a Városháza városmarketing osztálya koordinálta.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni