close
CímlapKultúraA történelem folyik, mint a Duna

A történelem folyik, mint a Duna

2018. október 04.798Megtekintés

Döbbenetes és egyben szemet gyönyörködtető az a tudás, amit a régi térképeken eleink ábrázolni tudtak. Ma, amikor a netes térképekkel egy kattintásra ott lehetünk a világ szinte bármelyik utcáján virtuálisan, nehéz elképzelni, milyen fontos volta térképeket pontosan megrajzolni. Pedig ennek is évezredes a múltja.

„Már jóval a modern kor előtt is sok kultúra rajzolt térképeket. Persze a világ egészét egyikük sem ismerte. Egyetlen afroázsiai kultúra sem tudott Amerikáról, és viszont. Az ismeretlen területeket egyszerűen kihagyták, vagy megtöltötték képzeletbeli szörnyekkel és csodákkal. Ezzel azt a benyomást keltették, hogy mégis ismerik az egész világot.” – írja Harari a Sapiens című könyvében.

Európát tekintve az egyik fő tájékozódási pontot a nagyobb folyók jelentették. A Tudásközpontban szeptember 26-án a Duna menti térségről 1650-1800 között készített 70 térképet állítottak ki. E kincsek a badeni őrgrófok hadászati gyűjteményéből valók, mind kézzel rajzolt. A kiállítás három nyelvű: az angol és német leírásokat magyar kísérőszövegekkel egészítették ki. Csatákat, lecsapolás előtt álló területeket, a különböző nemzetiségek településeit, a sőt, földrajzi táblás játékokat is felvonultat a tárlat. Számos térképet ezen a kiállításon láthat először az érdeklődő laikus közönség.

A Duna-menti identitás egy szeletét képviselik ezek a térképek – jelentette ki Szeberényi Gábor, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója. Dr. Wolfgang Zimmermann, a Generallandesarchiv Karlsruhe igazgatója a habsburg és oszmán korszak idején készült térképekről beszélt, Dr. Reinhard Johler, az Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes térképeken az adott Duna-menti vidékre jellemző viseletben ábrázolt alakok is feltűnnek.

A kiállításhoz kapcsolódóan két kiadvány is született: a „Fließende Räume. Karten des Donauraums 1650–1800” (Változó terek. A Duna menti térség történeti térképeken, 1650–1800) kiállítási katalógus és a „Die späten Türkenkriege. Wahrnehmen – Wissen – Erinnern” (A kései török háborúk. Megtapasztalás – tudás – emlékezés) tanulmánykötet.

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=4267968&type=200

Az érdeklődőknek Josef Wolf, a tübingeni Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde munkatársa, a kiállítás kurátora kíséretében is lehetőségük volt megtekinteni a tárlatot.

A kiállítás október 28.-ig látható Pécsett. A Karlsruhéban debütált tárlat egyébként vándorkiállításként járja be a térséget: bemutatták már Budapesten és Egerben, Pécs után Győr városa lesz a következő állomás.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni