close
CímlapKultúraÚj, op art-kinetikus térplasztika épül a Vasarely Múzeum udvarán

Új, op art-kinetikus térplasztika épül a Vasarely Múzeum udvarán

2021. június 24.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának építészhallgatói a Janus Pannonius Múzeum Képző-és Iparművészeti Osztályának felkérésére kültéri installációt építenek a Vasarely Múzeum előkertjében.

A 13 pályamű közül Kustor Karolina és Gazdag Gábor hallgatók tervét választotta ki a múzeumi szakemberekből és a hallgatók tanáraiból (Sztranyák Gergely DLA, Zilahi Péter DLA) álló zsűri.

A színesre festett lécekből készült térplasztika az op art és a kinetikus művészet eszköztárát alkalmazza:

a téglatest formájú tartókerethez rögzített, egymást keresztező lécekből kialakított térkonstrukció a szemlélő nézőpontjától függően folyton változó, izgalmas forma-tér- és színhatásokat mutat. Az alkotók elképzelése szerint az installáció célja, hogy a nézőt aktív részvételre serkentse: a térillúzió és a varázslatos színhatás csak a szemlélő mozgásával fedi fel magát.

Az installáció elkészítését- a két köbméter léc, a festékek, stb. megvásárlását szponzorok tették lehetővé. Kárpáti Kata, a Janus Pannonius Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetője lapunknak elmondta, hogy az installációt a hallgatók a Múzeumok Éjszakáján, június 26-án kezdik építeni, a munkát pedig dokumentálják is. A térinstallációra ráülni, rámászni ugyan nem lehet, de

nagyon játékos és szemkápráztató a mozgása

– tette hozzá. Az alkotás az egyik eleme annak az egyetemi együttműködésnek, amelynek keretében a PTE Műszaki és Informatikai Kara, a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti intézet mutatkozik be a pécsi Vasarely-gyűjtemény, illetve az op-art és kinetikus művészet ihlette műveikkel, többek között a képzőművészethez és az építészethez kapcsolódó fotóművészeti munkákkal.

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni