close
Címlap4. Minőségi oktatásÚjdonságok a JESZ-ben

Újdonságok a JESZ-ben

4. Minőségi oktatás
2023. október 11.

A 2023/24-es évadban öt új bemutatóval készül a Janus Egyetemi Színház (JESZ), melyeket idén is támogatói jeggyel, vagy bérlettel lehet majd látogatni. Az előadások mellett a színház munkatársai továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy különböző kurzusokkal bevonják a hallgatókat a JESZ közösségébe, munkájába.

Az egyetem valamennyi hallgatója számára látogatható campus kreditek egyik legnépszerűbbike a JESZ Színpadi létezés alapjai gyakorlati kurzus, mely során

bárki belekóstolhat a teátrum világába, hogy milyen szituációs színészi gyakorlatok léteznek, miként működik egy színpadi mű próbaidőszaka.


Ugyanakkor egy olyan bensőséges tér is létrejön, ahol szabadon lehet gondolkodni, beszélni, kérdezni a színházról. Nemrégiben ebből a közegből nőtte ki magát a Trash című darab is, amelyet Zakariás Máté rendezett.

2023-ban először a kurzus angol nyelven is elindult egy igen sokszínű, multikulturális, 20 fős társasággal,

akik között akad olyan magyar hallgató is, aki egyszerűen szerette volna angol nyelven kipróbálni magát a színpadon. „Szerettünk volna jobban nyitni a külföldi hallgatók felé” – mondta Zakariás Máté a kurzus kapcsán. „Tematikában nem nagyon tér el a korábbi, magyar nyelvű kurzustól, hasonlóan heti, kétheti próbákkal fog futni több JESZ-es kolléga közreműködésével. Úgy gondolom, egy olyan közeg tud így létrejönni, ahol közösség épülhet a magyar és a külföldi hallgatók között” – tette hozzá.

Az angol nyelvű csoport tagjai egyelőre ismerkednek egymással és a színházi léttel, az, hogy a jövőben születik-e olyan produktum, mint a Trash, ami majd a nézők előtt is megjelenhet, Máté szerint „nagyban függ a hallgatók szabadidejétől, hogy mennyi energiát tudnak, vagy szeretnének belefektetni a közös munkába, mennyi ideig tartózkodnak itt, csak egy félévre, vagy teljes képzési időre érkeztek.” 
A Színházi kurzus angol nyelven elérhető lesz a tavaszi félévben, illetve a tervek során a következő tanévben is. Emellett tánc alapú előadásokkal szeretnénk kedveskedni a külföldi hallgatóknak, melyek egyetemes nyelven szólítják meg a közönséget. Ezek leginkább olyan befogadott produkciók, mint amilyen a m.a.d.a.m társulat Dalok a szobából című előadása volt a tavalyi évben.

2022. őszétől támogatói jeggyel, a 2023/24-es évadtól támogatói bérlettel is látogathatóak a JESZ előadásai.

Ennek oka kettős, egyrészről már évek óta formálódott az igény a nézők részéről, hogy valamilyen formában támogatni tudják a színészeket és a színházban zajló munkát, másrészről a hazai pályázati feltételek is eltolódtak egy olyan irányba, ahol támogatókat kell tudni felmutatni. A bérlettel nem rendelkezők az előadásokra a jesz@pte.hu címen keresztül tudnak regisztrálni, 1000 Ft-os támogatói jegy megváltásával.

A JESZ az alábbi három támogatói bérletet tette elérhetővé nézői számára:

Premier Bérlet, azoknak a támogatóknak, akik sokat járnak színházba:

  • Az évad bemutatóira elsőbbségi foglalást biztosító meghívás 2 fő részére, tetszőleges későbbi időpontválasztással.
  • A bérlet ára 5 előadásra 30.000 Ft, 3 előadásra 18.000 Ft

Törzsközönség bérlet, azoknak, akik szeretnek mindig szeretnek ott lenni:

  • A színház összes bemutatójának vagy azok későbbi, szabadon választott időpontban való előadásának megtekintése 1 fő részére. 
  • A bérlettulajdonosoknak előfoglalást biztosítanak és meghívást kapnak nyílt próbákra is.
  • A bérlet ára 10.000 ft.

 Mecénás bérlet, azoknak, akik kevésbé érnek rá, de szeretnék segíteni a társulatot:

  • A bérlet tulajdonosa felkerül a premier meghívottak protokoll listájára és bemutatónként 2 belépőt a színházon keresztül felajánl a PTE dolgozóinak, a befolyt összeggel a színházat támogatja.  
  • A bérlet ára 40.000 ft.

A bérletek névre szólnak. Megvásárolhatók a színházban közvetlenül vagy támogatói utalással, e-mail elérhetőség megadásával.
Kedvezményezett: JANUS EGYETEMI SZÍNHÁZÉRT ALAPÍTVÁNY
Számlaszám: 10400779-07701441-00000000
További információk: jesz@pte.hu


Új bemutatók a 2023/24-es évadban:
Csokonai Vitéz Miháy: KARNYÓNÉ - „keserő” komédia / OKTÓBER
BÁNK BÁN BEAVATÓ – osztálytermi dráma / NOVEMBER
Puskin: ANYEGIN – verses színmű / DECEMBER
MECSEKI LÁTHATATLANOK – közösségi színház / MÁRCIUS
Platón: SZÓKRATÉSZ VÉDŐBESZÉDE – monológ / ÁPRILIS

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni