close
Címlap4. Minőségi oktatásVizuális szólók csokra

Vizuális szólók csokra

4. Minőségi oktatás
2024. június 17.

A PTE MK DMI Tervezőgrafika Tanszék hallgatói június 12-13. között védték meg diplomáikat. Mestermunkáikból június 14-én nyílt kiállítás a Csontváry múzeumban és a KIOSZK-ban.

 A tárlatot megnyitó Szalay Miklós arról beszélt, hogy a diploma lehetőséget adott a hallgatók számára arra, hogy “mindenkinek meglegyen a maga kis hegedűszólója”, vagyis (még) a megrendelő és a piac szándékától mentesen fejezhessék ki magukat egy olyan témában, ami a szívükhöz a legközelebb áll.

A plakáttól a társasjátékon át a táskáig és a gyógytermékig elképesztően sokféle felületre álmodtak valami szépet a végzősök. Lukáts Borbála például Rorschach analízis című művészkönyve fölött sejtelmes röntgenfelvétel-féle kompozíció gondolkodtatott el. Munjin Diana Mintha szétszakították volna című verseskötete és művészkönyve mintha letépett darabkákból épülne fel. Idézet a verséből:
 “ezekben a gödrökben azt hazudom /magamnak hogy túl mélyek kár is lenne/ kiáltozni errefelé úgysem téved senki /mert lezárt vagyok mint egy építési terület”
Rudas-Mekkey Csenge egy egész badekkert állított össze Pécsről, a művészkönyv egyszerre egy látványosság-felsorolás és személyes vallomás a városról. Kovács Bence Spontán & Rage című diplomamunkája hol megmosolyogtatóan, hol az empátiától torokszorítóan ábrázolja az idő szorítását. És ez csak néhány kiragadott példa! Gregic Enával, a mestermunkájával az aranykulcsot is elnyerő hallgatóval interjút is készítettünk, mely a későbbiekben lesz olvasható az UnivPécsen.

A tárlat legalább két hétig látható, 10 és 18 óra között a Csontváryban.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni