close
CímlapKultúraVolt egyszer egy Jugoszlávia

Volt egyszer egy Jugoszlávia

2020. március 10.

Közvetlenül azután, hogy március 9-én este hivatalosan is elstartolt a PTE Nemzetközi Tavasz a Reggeliben, hirtelen a Balkánon találták magukat a résztvevők.

Olyan, mint egy háttérkép!” – próbálta csodálatát Mánfai György elsők között feltűnő fényképe kapcsán kifejezni a vetítés egyik résztvevője. A Volt egyszer egy Jugoszlávia című programon a Balkán országait sorban bemutató fényképek csak első hallásra adtak kizárólag a szemnek szórakozást: Mánfai György beszámolója nyomán

ízek, illatok és szagok, tapintható felületek elevenedtek meg.

Így szimatoltunk murvafürtöt, megnézhettük a kéklő enciánt, szurkolhattunk a túlélésért a kétezer éves olajfának, szagolhattuk egy ókori színház játéktere előtt bűzölgő zöld pocsolyát, és átérezhettük, milyen lehet érdes és éles köveken keresztülbukdácsolva felmászni egy kegyhelyhez.

Közben maguk az utazások is megjelentek előttünk: a csibészesen mosolygó árusok, a hiányos fogazatú nénikék, a kezüket a szívükön nyugtató asszonyok. És nem utolsó sorban a hátizsákjában komplett főző- és fotósfelszerelésével együtt szaladgáló fotóművész, aki nem rest megkeresni egy folyó forrását, vagy bekönyörögni magát egy apró kápolnába

csak azért, hogy megörökíthesse.

A fotók varázsa annyira lekötötte az egybegyűlteket, hogy legtöbbjüknek fel sem tűnt, hogy kerek két órás programnak lehettek részesei!

A képek után a gasztronómia idézte meg a Balkánt: csevapcsicsa volt ajvárral, majd túrós burek házi mazsolakrémmel, hozzá pedig dalmát és montenegrói borok jártak.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni