close
CímlapKultúraZsolnay Kulturális Negyed egy külföldi egyetemista szemével

Zsolnay Kulturális Negyed egy külföldi egyetemista szemével

2017. október 13.

Még 2013-ban nyertem felvételt a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi tanulmányok szakára. Már az egyetem első félévben nagyon érdekes kurzusokra és előadásokra jártam, közöttük volt a szociológia is. Az egyetem szociológiai tanszéke a Zsolnay Kulturális Negyedben található. Az első szociológia óránk előtt rákerestem a helyre az interneten és rengeteg érdekes információt tudtam meg róla, de ez mind semmi volt ahhoz képest, mint amikor először saját magam jártam körbe.

Qais Yousufi

 

Amint belép az ember abba a különleges létesítménybe, amely a Zsolnay család egykori gyárépületeinek és lakhelyének területén épült fel, a parkok, műemlékek, díszített épületek és szobrok sokaságától szédület fogja el, és nem tud betelni a látottakkal.

Nagyon örültem, hogy lehetőségem van annyi időt ott lenni, amennyit csak szeretnék, mivel egy nap nem elég arra, hogy körbejárjuk és megcsodáljuk a műemléképületeket, minden korosztálynak kialakított tereket és sétányokat és természetesen a kiállításokat.

A Pécsen eltöltött idő alatt többször is ellátogattam a Zsolnay Negyed állandó kiállításaira és erre mindenkit bíztatok, aki csak Pécsen jár, mivel nagyon megéri! Nyugodtan mondhatom, hogy a kedvencem a Gyugyi László műgyűjtő közel 600 kerámiatárgyból álló Zsolnay-gyűjteménye.

A kiállítások mellet nagyon sok összművészeti és családi fesztivált is rendeznek a negyedben, valamint a Pécsi Egyetemi Napokat is itt tartják meg, ami véleményem szerint kihagyhatatlan.

Ha visszagondolok a pécsi éveimre, úgy érzem, hogy az egyik legjobb döntésem volt az, hogy ott kezdtem el az egyetemi tanulmányaimat.

Nagyon megszerettem a várost, az embereket és a hely nyújtotta lehetőségeket. Ha tehettem, felsétáltam a Tettyére, a Mecsekbe, vagy csak leültem a Széchenyi téren, vizsgáimra, óráimra szinte mindig a Tudásközpontban készültem fel. De leginkább a Zsolnay Negyedben töltöttem az időmet, mivel mindig találtam a hangulatomnak megfelelő elfoglaltságot, mindegy hogy tanulni akartam, vagy csak egy kis pihenésre vágytam.

 

Szerző: Qais Yousufi

In English 

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni