close
CímlapMagazin50 kiló pécsi mobil

50 kiló pécsi mobil

2021. június 11.

A „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányon belül a PTE 3 pécsi gyakorló iskolája, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Pécsi Egyházmegye Szent Mór Iskolaközpont idén tavasszal 461 db, csaknem 50 kg használaton kívüli készüléket gyűjtött össze. A legtöbb telefont a Szent Mór Iskolaközpont 1/a osztálya küldte be.

„Hosszú folyamat az – válaszolta Decsi István, a PTE kancellárja kérdésünkre -, amíg az egyetemen megfogalmazzuk magunknak azokat a feladatokat, amelyekkel elősegíthetjük a zöldítési folyamatainkat. Fontos szempont a környezet fenntarthatósága mellett a gazdasági racionalitás is. De a saját és a világ jövője miatt a „zöldítés” az egyik legfontosabb missziónk. Ha visszatekintünk az elmúlt évtizedekre, akkor bárki szembesülhetett azzal, milyen mértékben nőtt meg a hulladéktermelés a világban, és sokáig ezzel szinte nem is törődött senki. A PTE időben felismerte, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell, elindultak olyan kezdeményezések, folyamatok, amelyekkel a lehető legkedvezőbb környezetet teremthetjük meg magunknak. A szelektív hulladékgyűjtés mellett a PET-mentes Egyetem-program éppúgy zajlik, mint ahogy a kerékpáros közlekedést is támogatjuk, fejlesztjük. Elektromos autókat vásároltunk, még tervezzük is a jövőben újabbak beszerzését. A környezetvédelmi és a gazdasági szempontok ugyanolyan fontosak az új infrastrukturális beruházásoknál is, törekszünk arra, hogy megújuló energiaforrásokat használó technikákat alkalmazzunk. Nemcsak az infrastruktúrát újítottuk meg, hanem a gondolkodást is igyekszünk átalakítani, s bízunk abban, hogy az egyetem a hallgatókkal, dolgozókkal együtt, tömegénél fogva, olyan kisugárzással bír, amely a régióra is hatni fog. Bízom benne, hogy akár a legfiatalabbakra is képesek leszünk hatni. Bízom benne, hogy a tevékenységünk eredményeképp elérhető egy zöldebb város, egy zöldebb egyetem.”

Hatalmas siker a PTE Zöld Egyetem Program kapcsán, hogy a Times Higher Education (THE) University Impact Rankings 2021 rangsorában, ahol az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célja alapján összeállított szempontrendszerben vizsgálta az egyes egyetemek teljesítményét és a Pécsi Tudományegyetemet a világrangsorban a 201-300. pozícióba rangsorolták (1115 egyetem közül), a magyarországi egyetemek között pedig az 1. helyen végzett.

Passzold vissza Tesó 2021. tavaszi kampány

Negyedik éve fut a Passzold vissza, Teső elnevezésű program, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg.

A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők.
Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét.  A körforgásos gazdaság elvei szerint a visszagyűjtött telefonokból a feldolgozás során kinyert fémek újrahasznosításra kerülnek.
A Passzold vissza Tesó 2021. tavaszi kampányt Pécsen, 12 gyűjtőponttal, a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) Partnerek bevonásával indítottuk el, illetve a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Innováció és Hatékonyság NKft. partnerei körében kiterjesztettük.

Iskolai forduló

A kampányon belül meghirdetett verseny a BAVEP Partner iskolákban – PTE 3 pécsi gyakorló iskolája, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Pécsi Egyházmegye Szent Mór Iskolaközpont körében – június 5-vel, a Környezetvédelmi Világnappal zárult. Az iskolák viszonylag rövid idő alatt 461 db, csaknem 50 kg (ld. 1.sz. melléklet) használaton kívüli készüléket gyűjtöttek össze.
Díjat felajánlók: Pécsi Állatkert: Pécs ZOO – csoportos belépőjegy élménykártya; Mecsextrém Park – csoportos belépőjegy élménykártya; PTE Botanikus Kert – csoportos belépőjegy élménykártya.

Az első helyezett a Pécsi Iskolaközpont Szent Mór Iskolaközpont 1/a. osztálya lett, a második a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája 3/c osztálya lett, míg a harmadik helyet a Szent Mór Iskolaközpont 4/b-je lett.

Jane Goodall intézet - a névadó a PTE díszdoktora

PTE Zöld Egyetem

 

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni