close
CímlapMagazinA Gyűrűk urában szigetvári lószerszámokban vágtáztak a lovak

A Gyűrűk urában szigetvári lószerszámokban vágtáztak a lovak

2023. április 19.

Mi a közös a Ben Hur, a Herkules, a Gyűrűk ura, valamint a Karib-tenger kalózai című filmekben? Mindhárom világhírű alkotásban magyar, közelebbről szigetvári lószerszámok díszítették a lovakat és járultak hozzá a színészi, kaszkadőri teljesítményhez. Cserneczky Péter 2000 óta készít fogathajtó szerszámokat, szíjat, zablát, hajtószárat, gyeplőt, istrángot stb., kézműves termékei olyan keresettek, hogy a filmkészítők mellett a lovassportok világbajnokai is tőle rendelik meg a felszerelésüket.

Amikor egy háromnapos versenyen fél hibaponton múlik egy világbajnoki cím, ott a lószerszámoknak is nagy jelentőségük van. A Cserneczky Harness termékei Európától kezdve Amerikáig számos helyre eljutnak, és olyan minőséget képviselnek – épp most kapták meg a Magyar Kézműves Remek - Remekek Remeke címet, tavaly pedig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától Az év kézművese díjat –, hogy működésük két évtizede alatt még egy vásárlói reklamáció sem érkezett hozzájuk.

Hogyan tudják a filmes kéréseket teljesíteni?
Több kaszkadőrrel dolgozunk a filmes munkák kapcsán, tőlük mindig pontos instrukciókat kapunk a kért szerszámokkal kapcsolatban. Az első filmes felkérés a Ben Hur volt, itt ifj. Juhász László világhírű kaszkadőr nevét említhetem. A filmes megbízásoknál is egyedi igényeket kell kielégítenünk, elsődleges, hogy az általunk készített szerszámok jól funkcionáljanak, egyben korhűek is legyenek.

Miért a szigetvári lószerszámok a legmegfelelőbbek erre a célra?
Talán mindent elmond, hogy a szakmám a hobbim is. 23 éve indítottam a vállalkozásomat, azonban már a nagyapám is szíjgyártással foglalkozott. Ugyan édesapám nem ezt a szakmát választotta, de a nagypapa halála után is folytatta a vállalkozást, én pedig már gyerekként is besegítettem. Jártam velük a vásárokba, a lóversenyekre, így rengeteg tapasztalatot szereztem. Ugyan autószerelőként végeztem, de utána én is kitanultam a bőrös szakmát, és igyekszem a legmagasabb szinten művelni. Mindig arra törekszem, hogy miként lehetne minél jobban megcsinálni valamit, minél inkább a hajtó kedvében járni. Kiválóan rá tudok érezni a megrendelő igényeire, így az adott hajtó stílusában, az elvárásai szerint készítjük el a szerszámait.

Mi nem széria-, hanem kézműves termékeket gyártunk, ehhez párosul a maximális minőségi igény.

Az első szakmám tapasztalatait is szinte mindennap kamatoztatom a vállalkozásomban, az eszközök folyamatos fejlesztésében, karbantartásában ez a látásmód igen hasznosnak bizonyul.

Miként találják meg önt a felkérésekkel?
Minden rangos nemzetközi versenyen képviseltetjük magunkat, sokszor önálló standdal, ezek lehetőséget teremtenek újabb kapcsolatok kialakítására. Májustól októberig járom az európai fogathajtó versenyeket, ahol a hajtókkal, a versenyzőkkel egyeztetem a kéréseiket, javaslataikat, amelyeket aztán megvalósítunk, akár létrehozva egy-egy új, egyedi terméket. Szájhagyomány útján is terjed a hírünk, már olyan referenciáink vannak, mint például a holland Exell Boyd fogathajtó világbajnok, aki sok országba jár tréninget, fogathajtó szemináriumokat tartani. Ezekre engem is meghívnak, rendelkezésre bocsájtom a szemléltetőeszközöket, így is sokan megismernek. Világszerte kevesen űzzük ezt a szakmát, de annyian igen, hogy

meglegyen a versenyszellem. Rám ez doppingként hat, és tudom, hogy folyamatosan fejlődnünk kell.

Ha van egy fogathajtó Európa- vagy világbajnokság, az 50 indulóból 49-nek már biztosan dolgoztunk valamilyen formában. A minőség, a precizitás az egyik alappillér, az nem fogadható el számomra, amit sokan mondanak: „jól van az úgy”. Válogatott alapanyagokkal dolgozunk, minden tőlünk kimenő termék makulátlan minőségű. 

Mi volt a legkülönlegesebb kérés, amivel megkeresték?
A lószerszámoknál behatároltak a lehetőségek, de a díszítéssel, a motívumok sokaságával egyedivé, exkluzívabbá tudjuk tenni őket. A régi megrendelőink paramétereit fejből ismerem, ha például felhív Lázár Zoltán 12-szeres fogathajtó világbajnok, hogy kell neki egy hajtókesztyű, tudom, hogy 9-es a kézmérete, hol fogja a hajtószárat, milyen istránggal fogja be a kocsi elé a lovakat stb., így tényleg a legideálisabb eszközt tudom létrehozni számára. Egyébként a Lázár-testvérekkel indult el a „karrierünk”, 2009-ben ők kérték, hogy készítsek nekik szerszámokat a kettes fogathajtó világbajnokságra. Ez egy hatalmas szakmai presztízs. De rendszeresen dolgozom az említett Exell Boydnak, a szintén holland Chardon családnak, ahol az apa és a fia is fogathajtó világbajnok, és a magyar Dobrovitz Józsefnek, Kecskeméti Lászlónak is.

Kihívást jelentenek a filmes munkák, ahol korhű felszerelést várnak el, ott nem tudok modern dolgokat alkalmazni, vagy csak bújtatva.

Vagy említhetem a Magyar Vágtát, ahová teljesen egyedi kiegészítőket terveztünk. Szinte minden felkérés egyedi, különleges.

Miért ne gyárthatnál repülőgépet? Termelésirányítási rendszer, ipari terminálok, IoT-egységek – mindezek mesterséges intelligenciára építve, vagy akár autóbelsőépítészeti tervezés. Az innovatív vállalkozások köztünk élnek. Dolgozzunk együtt! Várnak rád is a pécsi, baranyai cégek!
A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara tagjainak a lehető legjobb szolgáltatásokat és szakmai tanácsokat nyújtja, Baranya megye üzleti életének hangadója. Vezető szerepet játszik térségünkben egy olyan üzleti, gazdasági környezet létrehozásában, amelyben tagjai prosperálnak és hatékonyan versenyezhetnek belföldön és a világpiacon.
A kamarai #ajelenajövőd kampány célja, hogy bemutassa azt, hogy Baranya megyében milyen versenyképes vállalkozások várják a dolgozni vágyó fiatalokat.
A projekt weboldalán összegyűjtjük azokat a cégeket, melyek különböző álláslehetőségekkel a várják a megyében elhelyezkedni vágyó munkavállalókat.
www.ajelenajovod.hu
www.facebook.com/ajelenajovod

PBKIK

PBKIK

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni