close
CímlapMagazinAki a virágot szereti...

Aki a virágot szereti...

2019. május 26.

Az mind ott volt a PTE Botanikus Kertjének rendezvényén!

Meggyőződésünk, hogy Pécsett a PTE Botanikus Kertjének éves Dísznövénykiállítás és - vására jelenti azt, hogy beköszönt a nyár. Az idei, május 18–19-én tartott esemény már a tizenharmadik volt a sorban, melyen ez bebizonyosodott. Több mint ötezren fordultak meg a kertben a két nap alatt!

A látogatók nemcsak vásároltak, de gyönyörködtek is a kertben: az erejük teljén épphogy túljutott színpompás bazsarózsák, a bimbózó levendulabokrok, az árnyat adó mélyzöld fenyők sokakat csalogattak az ösvényekre. Az íriszek kavalkádjáért Van Gogh is lelkesedett volna. Érdekes nézőpontot nyújtott a pálmaház felső része, ahonnan a banán hamvas levelei karnyújtásnyira voltak a látogatóktól.

Az árusok között a pécsi növénykereskedők legjava képviseletette magát: a városban csak időszakosan vagy különböző helyeken elérhető portékáik most a Botanikus Kertben összpontosultak. Kapható volt sivatagi rózsa, fekete petúnia, pozsgások a legkülönfélébb formákban és méretben, bouganvilleák, gyümölcsfák, férfias illatú paradicsomok, kékbimbós levendulák. Néhány izgalmasabb termékkel rendelkező helyi kisvállalkozás is kitelepült, így lehetett pitypangszörpöt vagy a termelői mézet kóstolni.

Az orchideák melletti, bemutatkozásra lehetőséget adó teremrészben idén is volt látnivaló: ezúttal iskolások nevezhettek egy olyan versenyre, mely minikerteket mutatott be. Ezek a kis “tündérkertek” annak ellenére, hogy igen változatos növényeket vonultattak fel, egy-egy esetben meglepő összeállítással, mind igen kis helyet foglaltak. Az alapanyagok is sokfélék voltak: volt, aki műanyag palackot hasznosított újra úgy, hogy abban rejtette el a kertjét, és volt, aki jégkrémeknél használatos fapálcikákból állította össze kertje kerítését. A legtöbb kertet a Barcsi Deák Ferenc Általános Iskola diákjai hozták el Pécsre, összes 17 alkotásukban gyönyörködhettünk. Közönségszavazás is volt, a látogatók szavazata alapján a Pellérdi Általános Iskola Kővágószőlősi Tagintézményének minikertje bizonyult a legszebbnek, a második helyen a Cserepka János Baptista Ált. Isk. Középisk. és Sportiskola kertje, a harmadik pedig holtversenyben a Pellérdi Általános Iskola Görcsönyi Tagintézménye és a Ciszterci Rend Nevelési Központ kertjei lettek.

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni