close
CímlapMagazinAlakul a városfejlesztési stratégia

Alakul a városfejlesztési stratégia

2022. január 28.

Közleményben köszönte meg Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a lakosság aktív közreműködését a város stratégiájának kidolgozásában, amely azt biztosítja, hogy olyan pécsi fejlesztések valósulnak meg a 2021–2027-es uniós ciklusban, amelyeket teljes mértékben a lakosság bevonásával határoztak meg.

"A lakossági kérdőív kitöltésére 2021. december közepétől 2022. január közepéig volt lehetőségük a Pécsett és vonzáskörzetében élőknek. A kérdések két témakört érintettek: a lakosság életminőség javító és a város gazdaságát erősítő szükségleteket és beavatkozásokat, valamint a digitális társadalom elterjedtségét. A kérdőív kitöltése átlagosan mintegy fél órát igényelt a több mint 1500 közreműködőtől, ezáltal hozzájárulva a lehető legteljesebb partnerséghez a tervezés során.
A megválaszolt kérdőívek nyers alapadataiból jól kirajzolódik, hogy minden tekintetben széles rétegeket mozgatott meg az online kitöltés: a válaszadók kora, neme, képzettsége, státusza, lakhelye, munkahelye vonatkozásában egyaránt. A kitöltők korát tekintve a legaktívabbak a 26–55 év közöttiek voltak, emellett örömteli az is, hogy a nyugdíjhoz közeli és a nyugdíjas korosztály is magas arányban képviseltette magát. Külön örömteli, hogy a korábbi várostervezési ciklusokban soha ennyien nem mondták el véleményüket a helyi fejlesztésekről, mint az elmúlt egy hónapban!
Kiemelten fontos tényező, hogy

a válaszadók több mint fele helyi születésű és ezzel Pécset tekinti önmaga és családja otthonának

– mindez meghatározó a város jövője szempontjából, hiszen ez a fajta „pécsiség” biztosítja a város népességmegtartó erejét.
A kérdésekre adott válaszokból az is kitűnik, hogy

Pécs oktatási és foglalkoztatási központi szerepe továbbra is jelentősnek mondható,

így a stratégia kidolgozása és a fejlesztések során a város ennek fenntartását és növelését mindenképpen szem előtt tartja.
A kérdőíves megkérdezés során adott válaszok és lakossági véleményeket szakértői csapat értékeli ki, majd az eredményeket a tervezési metóduson alapuló, megfelelő súllyal építik be a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiába.
Jelenleg a kiértékelés zajlik, 2022 februárjától pedig szakmai és lakossági fórumokat rendeznek a városban több helyszínen. Az FVS tervezése 2022 május második feléig tart.Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját készít Pécs városa, ehhez a pécsiek, az itt dolgozók és itt tanulók véleményét is kikérte az önkormányzat, megkezdődött a kérdőívek feldolgozása."

 

PTE

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni