close
CímlapMagazinBalokány-liget, tószínpad

Balokány-liget, tószínpad

2021. augusztus 31.

2011 nyarán alakult meg a Balokány-ligetért Egyesület, azóta több kisebb-nagyobb felújítást végeztek el a Kodály Központ és a Zsolnay Negyed közt meghúzódó tó körül: megszépült a Pepita, helyreállítottak padokat, útburkolatot, zöldesítettek, biciklitárolót adtak át és kamerákat szereltek fel.

A Balokány-tó évszázadok óta Pécs része, a név török eredetű, Balu han-ja szó Balu kocsmáját jelenti, de a név a bosnyák lakosságtól ered, mocsaras rétet, állóvizet jelöl.

A tóban régen csónakázni lehetett, a tószínpadon korábban koncerteket rendeztek (az egykori Ifjúsági Ház szervezésében), Edda, Pokolgép, Beatrice...

Ahogy azt dr. Pánovics Attila (a PTE AJK Nemzetközi és Európai Jog Tanszékének adjunktusa) a Balokány-ligetért Egyesület elnöke elmondta, egy korábbi sikeres pályázaton elnyert 15 millió forintból elkészült a tószínpad felújítása. A munkálatok még tavasszal kezdődtek. Először a tó vízének leeresztése után felmérték, mennyire károsodott a tószínpad fémszerkezete, szerencsére csak kisebb javításokat kellett elvégezni.

A kör alakú, megújult tószínpad szibériai vörösfenyő burkolatot kapott, a színpadot egy rámpa segítségével alkalmassá tették arra is, hogy mozgáskorlátozottak is megközelítsék (mivel a későbbiekben, amikor nem koncerthelyszínként üzemel, akkor a Pepita teraszaként is tervezik használni).

A hivatalos átadóra szeptember elején kerül majd sor, de a Kodály Aperitif fesztivál öt napja alatt már több formáció is kipróbálhatta a tószínpadot. Ahogy azt Pánovics Attila elmondta, a Balokány-liget felújítása nem áll meg, a közeljövőben adják majd át a kültéri oktató- és játszóteret is, így a fiatalabb korosztály még jobban birtokba veheti a tó környékét.

A Balokány-ligetért Egyesület honlapja

Balogh Robert

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni