close
CímlapMagazinBőköz Fesztivál

Bőköz Fesztivál

A Pécsi Tudományegyetem programjai a 4. Bőköz Fesztiválon

augusztus 23-25.

Ünnepélyes megnyitó

augusztus 23., péntek 17:00

„Fel is út, le is út helyszín” (Kémes-Szaporca-Tésenfa közötti útkereszteződés)

PTE Brass Band koncertje

augusztus 24., szombat 14.30
Szaporca főtere – Hétöles Tó

A zenekar 2010-ben alakult, nagyrészt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának fúvós és ütős hallgatóiból verbuválódva. Az elmúlt években számtalan fesztiválon, felvonuláson léptek már fel népszerű műsorukkal. Az ismert Pop-Parti és más aktuális pop dalok és klasszikus slágerek átiratai szerepelnek repertoárjukban, melyet folyamatosan frissítenek és bővítenek. Garantált a jó hangulat!
 

"Amerikából Jöttünk" – a PTE Pannon Gyermekkar koncertje és élménybeszámolója

augusztus.24. szombat 16.00
Szaporca, Hétöles Tószínpad

Karnagy: Schóber Tamás

A PTE Hangja 2019. első és második helyezettjének fellépése

augusztus 24. szombat 17:00

Szaporca, Hétöles Tószínpad

A PTE EHÖK friss és ropogós, de mára meghatározó zene-kulturális rendezvénye a 2019-ben harmadik alkalommal megrendezett PTE Hangja tehetségkutató verseny. 12 kar 28 versenyzője mérte össze énekes zenei tudását, ennek eredményeképpen a fesztiválon köszönthetjük az idei verseny legtehetségesebb énkeseit: Zoric Szonját és Kusnyér Annát. Várunk mindenkit sok szeretettel a Hétöles Tó színpadán Szaporcán, augusztus 24-én 17:00-kor.

Pilinszky János: Ég és föld gyermeke

(helyszín és időpont egyeztetés alatt)

Előadják: Tóth Benedek Ernő és Szabó Márk József, a Janus Egyetemi Színház művészei.

Mint minden Pilinszky szöveg, az Ég és föld gyermeke is a legmagasabb színvonalú líra, tele szép és bonyolult, szomorú szimbolikával, elvágyódással, meg nem értettséggel, a szenvedésbe való beletörődéssel és az álmok pici könnyebbülést hozó ígéretével.
 

Egy férfi (Esterházy után szabadon)

augusztus 24. 15:00
Tésenfa – Pál Zsolti ökokertje

Előadja: Hetesi Júlia, a Janus Egyetemi Színház művésze.

Nyelvi játékok a szerelem mentén. Slam poetry, vers, ritmusjáték.

Ez egy kiállítás. Egykor volt és soha-el-nem-múló szerelmek képei, szavakba öntve. Hisz minden elmesélhető és egyben minden elmesélhetetlen. Mindenki története más, és mégis mind összeér valahol. De vajon magunkra tudunk-e ismerni valaki más szerelmeiben?

Közönségtalálkozó és filmvetítés

Parázs a szívnek (magyar romantikus dráma, 93 perc) Rendezte: Vámos Zoltán

augusztus 25. 16.30
Szaporca, Faluház

Vámos Zoltán 2002. óta él Pécsett, 2008-ban végzett a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán, 2017-óta a pécsi Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Intézet adjunktusa. 2007-óta kivonuló mentőorvos. Orvosként, kutatóként főleg a súlyos sérülésekhez kapcsolt vérzési zavarok és kóros fehérje szabályozási folyamatokat kutatja. Pécsett forgatta Parázs a szívnek című nagyjátékfilmjét, ami 2018-ban került országos mozi forgalmazásba. Jelenleg gyártási előkészületben van következő kisjátékfilmje, aminek egyes helyszínei szintén Pécshez fognak kötődni.
 

 

Állandó programok a fesztivál ideje alatt

PTE Műszaki és Informatikai Kar Építész Szakmai Intézet  programja – The Basket
Szaporca, Faluközpont

A 2018-as „The Basket” elnevezésű kísérleti projekt osztatlan sikerén felbuzdulva hallgatóinkkal, oktatóinkkal, helyiekkel és a fesztiválozókkal közösen szeretnénk idén is folytatni a kísérletezést. A hallgatókkal már az elmúlt szemeszterben megkezdtük a munka előkészítését egyik kurzusunk keretében, az így született ötletek a kisebb hajléktól az utcabútorokig, térinstallációktól az épület- vagy térprotézisekig, újszerű design termékekig újra rávilágítottak tradíció és a hagyományos technológia még kiaknázatlan területeire. Ennek eredményeire építjük idei három napos programunkat melybe minden látogató aktív/interaktív betekintést nyerhet a fesztiválon, kiegészítve művészeti alkotó programokkal, bevonva a térségben található alapítványok által működtetett tanodákat/gyerekeket.
 

Kínai Ház
Szaporca

A Kína Ház a Bőköz Fesztivál kezdete óta színesíti a rendezvény kulturális kínálatát közelebb hozva így e varázslatos távol-keleti kultúrát a fesztivál látogatóihoz. A PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézet közreműködésével a Kína Házban jellegzetes kínai viseletek tekinthetők meg és próbálhatók fel, a kézművesség kedvelői megismerkedhetnek a kínai papírkivágás valamint kalligráfia fortélyaival. Kínai evőpálcikák használatával tesztelhető lesz a kézügyesség, továbbá a kínai teázás világába is betekintést biztosítunk.

A Bőköz Fesztivál további programjai: http://bokozfeszt.hu/

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni