close
CímlapMagazinBoldog kínai újévet!

Boldog kínai újévet!

2023. január 22.

Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy babonákról írok, előre kell bocsátanom: Kína - közvetlenül India előtt - a világ legnépesebb országa, és nagy valószínűséggel alig találni lakosaik között olyat, aki legalább egy kicsit ne venné komolyan a “kínai horoszkóp” jegyeit. Idén január 22. a világ legalább negyede számára jelent ünnepet, érdemes hát megismerni a sok érdekes kínai ünnep közül a ma kezdődő Holdújévet vagy Tavaszünnepet.

Holdnaptár és a fesztivál dátuma
A Nap járásán alapuló naptárt használnak a világon legtöbb helyen, ám bizonyos kultúrák eredetileg ún. Holdnaptárat használtak, mely a Hold egyes fázisaihoz kötődik. A kettő - nyilván - nem ekvivalens, a Hold járása szerint számolt év több, mint tíz nappal rövidebb, hiszen 28-29 napokból álló hónapokkal számol.
Ma Kínában úgynevezett lunisolar naptárat használnak, ami nagyjából annyit tesz, hogy egyszerre használnak két naptárrendszert: a “hivatalos” naptár az Európában használt gregorián naptárt fedi, ám az ünnepeket a Holdnaptár szerint számolják. A mai napig vannak olyan központi médiacsatornák, melyek híradóiban mindkét naptár szerinti dátumot egyszerre jelölik.
A Holdünnep az év kezdetét jelenti, az európai naptár szerint a február 4-éhez legközelebbi újhold szabja meg a dátumát, vagyis - a mi húsvétunk időpontjához hasonlóan - a pontos időpontja évről évre változik. Idén ez január 22.

Hogyan ünnepelnek?
Az ünnep előestéjén összejönnek a családok, ha lehet, akár a világ legtávolabbi pontjáról is hazautaznak a családtagok, “legalább egyszer egy évben”. Tavaly írtunk a BDIF dokumentumfilm-fesztivál egyik, Kínához kapcsolódó programjáról, mely során egyebek között a Last train home című filmről is szó esett - ennek az eleje jól mutatja, mekkora tömegeket mozgat meg ez az ünnep.
Fontosak a piros, jókívánságokkal tűzdelt papírkivágások az ajtók mellett és az ablakokban, a petárdázás és a tűzijáték.
Idén ez így nézett ki:

A legtöbb magyar hagyománytól eltérően az ünneplés nem merül ki abban, hogy közösen esznek, majd ezt napokon át folytatják: minden egyes napnak megvan a maga forgatókönyve, hogy kinek mikor mit kell tennie. Néhány tabu is van: van nap, amikor - a mi újévünkhöz hasonlóan - “kisöpri a szerencsét” az, aki takarít, és nem szabad sem negatív dolgokat mondani, sem pedig ilyesmikre gondolni.

Az ünnep egyik eleme, hogy az idősebbek piros borítékban papírpénzt adnak a fiataloknak. Az, hogy az összeg mennyi, attól függ, mennyire tehetős az adományozó. A borítékot nem illik az ajándékozó előtt felbontani.
Felvonulásokat és sárkánytáncot is előadnak - pirosban. Ez itt az idei londoni kínai negyed készülődése az ünnepre:

Az ünnepkör két teljes héten át tart, addig Kínában leáll az élet - aki próbált már ebben az időszakban rendelni pl. E-Bayen vagy Alibabán dolgokat, kedves üzeneteket kap, hogy ne is próbálkozzon.
(További részletekért érdemes elolvasni Salát Gergely összefoglalóját a kínai Holdújévről.)

Horoszkóp és születések
A kínai asztrológia szerint tizenkét, évhez és hónaphoz kötött jegy létezik, mindnek megvan a maga karakterisztikája, mindezt ráadásul négy további elemmel bonyolítják: vannak, fa, víz, fém, föld és tűz jegyek.
Az összes jegy közül a lehető legszerencsésebbnek a sárkányt tartják, nemcsak e jegynek tulajdonított tulajdonságok (szerencsés, okos, gazdag, ambíciózus)  miatt, hanem azért is, mert a sárkány mint szimbólum nagy hagyománnyal bír Kínában. Emiatt annyira sokan próbálják a gyermekáldást a sárkány évére időzíteni, hogy ez 5, de akár 20%-os emelkedést is jelenthet a születések számát tekintve!

A sárkány jegyben születetteknek ezért nincs könnyű dolguk, hiszen eleve többen vannak, mint a többi jegy szülöttei, így akik közülük ki tudnak emelkedni, valóban igazán tehetségesek - ez pedig csak tovább erősíti a sárkány jegy iránti elfogultságot. 2024 egyébként a sárkány éve lesz, 2024. február 10-től 2025. január 28-ig tart majd.
2023 pedig a vízi nyúl éve, mely sokaknak (elsősorban a bivalyoknak, a tigriseknek és a kígyóknak) hoz szerencsét - ám a legnagyobb változásnak éppen a nyúl jegyében születettek vannak kitéve, az életük minden egyes területén. A kínaiak arra figyelmeztetik e jel tagjait, hogy minden változás egyben kihívás is, ami jót is hozhat. A nyulak egyébként általában a hosszú életet, a békességet és az anyagi biztonságot szimbolizálják Kínában.

Világünnep és kommercializálódás
Ahogy a Valentin nap és a Halloween beférkőzött ünnepeink közé, úgy a kínaiak is szeretik újdonságokkal növelni ünnepeik számát. Például a karácsonyi ünnepkör dekorációi és hangulata már Kínában is megtapasztalhatók decemberben, de ajándékozáskor ők almát adnak egymásnak ajándékba, mely a biztonságot és békét szimbolizálja.
A legtöbb nagy cég szintén “rárepül” a kínai új évre.
Így tett a Coca-Cola:

Az Estee Lauder, Gucci, a Burberry, de még a Mochino is:

A cikk nem jöhetett volna létre kínai nyelvtanárom, Fenglan Li tanárnő órái nélkül. Köszönöm szépen!
Aki pedig a kínai kultúrára kíváncsi, kövesse a PTE Konfuciusz Központjának programjait!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni