close
CímlapMagazinBorban az igazság!

Borban az igazság!

Kezdetektől fogva a borosok táborát gyarapítottam. Nem tudom, ez a gyerekkori szüretekkel ívódott-e a belém, vagy csak egyszerűen túlságosan is édesszájú vagyok a keserű sörökhöz, mindenesetre az biztos, hogy már jó ideje foglalkoztat a borok világa.

Kíváncsiságomat csak tetézte, mikor hosszas tervezgetések után, januárban végre eljutottam a Central European Wine Institute (CEWI) alapfokú borismereti tanfolyamára. A három napos kurzus alatt hat témakörre osztva tájékozódhattunk a kóstolási technikát, a szőlészetet-borászatot, a szőlőfajtákat, Magyarország borvidékeit, az étel-italpárosításokat, valamint a borpiaci ismereteket illetően. Ez első ránézésre soknak tűnhet, de fontos hangsúlyozni, hogy jelen esetben se borász, se sommelier képzésről nincs szó, csupán arra törekednek az oktatók, hogy

a mindennapok borkedvelői tudatosabban válasszanak

kísérőt a vacsorájuk mellé, illetve, hogy ne költsenek rosszul borra, vagyis ne vegyenek olyan tételt, ami valószínűleg nem is fog ízleni.

Őszintén szólva, magamat eddig is tudatos fogyasztónak tartottam, (hiszen már évek óta kóstolok, fogyasztok bort), tudom, hogy mik azok a fajták, amiket szeretek és mik azok, amiket nem. Ez a pár nap viszont segített felfedezni azt is, hogy miért szeretem egyiket vagy másikat, rájöttem, mik azok az ízek, illatok, amiket keresek egy borban és mi az, amitől irtózom.

Érdekes rádöbbenni, milyen jól megismerhetjük magunkat is, a borok által.

De itt nem álltunk meg. A harmadik napra teljesen kizökkentettek a komfortzónámból. Azt gondoltam, hogy egy szabadon választható bortörténeti kurzussal, illetve azzal, hogy többször is olvastam Hamvastól a Bor filozófiáját, én már tudok valamit a borokról… Pedig jó pap holtig tanul, tartja a mondás, és milyen igaz is!

Például: Ittatok már valaha lazacra villányi Franc-t? Vagy citromlére Sauvignon Blanc-t? Nos, az egyik fantasztikus, míg a másik rettenetes élmény. Azt nem mondom el, melyik, melyik, de ha kíváncsiak vagytok, próbáljátok ki! Vegyetek a szátokba egy kis citromlevet és engedjétek mellé a Sauvignon Blanc-t; rágjátok meg a lazacot és kortyoljatok rá Franc-t. Felejthetetlen élmény lesz, azt garantálom!

És habár mi is megtanultuk a megfelelő bor – ételpárosításokat, mondván: „bevált recepten ne változtass!”, azért ez a tanfolyam mégis olyan kapukat nyitott meg, ahol a kísérletezésé lehet a terep, és ahol a lehetőségek tárháza végtelen!

Hetesi Júlia

Hetesi Júlia

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni