close
CímlapMagazinBringázz a karok között!

Bringázz a karok között!

2019. április 25.

Gyakorlatilag minden nap kerékpárral jár a munkahelyére Hirth Attila, a PTE rektori kabinetének munkatársa.

„Mintegy húsz éve járom a várost kétkeréken, így hozzászoktam az adottságokhoz, a magam részéről elégedett vagyok az infrastruktúrával, de minden fejlesztésnek örülök.

Szerencsére az autósokkal sem volt soha komolyabb afférom.

– mondja Attila.

„Ott érzékelek egy kisebb zavart a fejekben, hogy az egyirányú utcába menetiránnyal szemben való behajtást sokan félreértelmezik, legyen szó biciklisről, vagy akár autósról. Van, aki azt hiszi, ez az „engedmény” minden egyirányú utcára érvényes, és ebből néha keletkeznek konfliktusok.”

Attila nem ért egyet azokkal a véleményekkel, melyek szerint a város elérte kapacitásai határát a kerékpárosok számát tekintve.

Szerintem jóval több kerékpárost is elbírna még Pécs, igaz, ahhoz még fejleszteni kellene az infrastruktúrát. Láttam a terveket, ha megvalósulnak, még egy kicsivel közelebb kerülhet a város a kerékpárbarát címhez. Mondjuk egy kelet–nyugat irányú szélesebb bicikliút még „elkélne”. Ha pedig tanácsolhatok valamit biciklis társaimnak, akkor

a bukósisak használatára hívnám fel a figyelmet.

Tizennyolc évesen volt egy nagy esésem, aminek komoly agyrázkódás lett a vége. Akkor megtanultam, hogy ez olyan, mint az autóban a biztonsági öv: nem opcionális, hanem kötelező!”

Ha kíváncsi vagy, hogyan jut el kétkeréken Attila a Zsolnay Kulturális Negyedtől a bölcsészkarig, nézd meg az alábbi videót:

 

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni