close
CímlapMagazinCsángó gyerekek festészeti és szobrászati kiállítása

Csángó gyerekek festészeti és szobrászati kiállítása

2022. november 15.

A csángó gyerekek festészeti és szobrászati tehetséggondozó táborában készült alkotások megnyitójára került sor november 15-én a PTE Rektori Hivatalába. A tábor a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének szervezésében jött létre. A megnyitón részt vett Dr. Fedeles Tamás a PTE oktatási rektorhelyettese, Dr. Lengyel Péter a PTE MK dékánja és Dr. Hegyi Csaba a PTE MK oktatási dékánhelyettese mellett Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott is részt vett.

Hegyi Csaba kérdésünkre beszélt a táborról: „A legkeletibb magyar nyelvet beszélő falvak egyike, a Szeret folyó mellett Lábnyik. A Csángó Szövetség itt látta vendégül a tábor lakóit. A helyszín egy szép, megrendítő erejű falu. Magas szintű infrastruktúra állt a rendelkezésünkre – a magyarországi támogatóknak köszönhetően. A gyimesi tájakban hosszan elnyúló völgyekben élnek a gyerekek a családjaikkal, a gyimesbükki iskola fogja össze őket. A moldvai falvak közül Külsőrekecsin, Somoska, Klézse, Lézped, Magyarfalu és Lábnyik, Pusztina gyerekei érkeztek hozzánk. Ez a Csángómagyarok Szövetségének áldozatos munkáját is jelzi. Egy pályázatot írtunk ki a gyerekek számára, a sepsiszentgyörgyi kollégáim zsűrizték az anyagot.

Mi azt szeretnénk elérni, hogy a csángó gyerekek közül a magas szintű, középfokú művészeti líceumokba minél több gyerek kerülhessen be, mi pedig a székelyföldi líceumokkal összefogva tudnánk majd később az egyetemi beiskolázást elősegíteni. 15-17 éves tehetséges gyerekeket kerestük, akik majd a mi, Sepsiszentgyörgyi képzésünkre is bekerülhetnek majd.”

A kiállítás helyszíne: PTE Rektori Hivatal, Pécs, Vasvári Pál utca. 4.

A tehetséggondozó tábor 2022. augusztus 9. és 14. között zajlott a Lábnyiki Magyar Házban

 

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni