close
CímlapMagazinA divat komoly dolog

A divat komoly dolog

divat, Frank Adél, Törőcsik Mária, trend, art of aging
2019. október 10.2619Megtekintés

Ékköve volt az Art of Aging konferencia és fesztivál rendezvénysorozatnak október 4. estéje, amikor a Trezorban a Divatosan akkor és most című esemény zajlott. Nőcis csitcset helyett viszont komoly eszmecsere zajlott a Fonti Five Táncműhely tagjainak modern tánca és Frank Adél ruháinak divatbemutatója után. A panelbeszélgetés házigazdája a mindig elegáns Szentpétery L. József volt. A rendezvényt a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az Egészségtudományi Karral, a Szentágothai Szakkollégiummal és a Közgazdaságtudományi Karral társulva szervezte.

„Mindenki azt hiszi, hogy a divat valami felületes dolog, pedig nem.” – szögezte le a beszélgetés elején Egri Petra, a PTE BTK divatkutatója. A sok csinos érdeklődő – szerintem igenis van egy olyan íratlan szabály, hogy divatbemutatóra mindenki a legszebb ruháját veszi fel! (magam voltam az ellentrend – a szerk.) – előtt nemrég vonultak fel a modellek, hol egy-egy merészebb aszimmetrikus nyakkivágáson, hol egy érdekesen csillogó anyagon, vagy vibráló színkombináción akadhatott meg a szemük. „Ezek hús-vér nőknek készülő, hordható ruhák, sok méretre készül. A környezettudatosság jegyében készültek, mert szerintem a slow fashion a kor elvárása. Értékelem, ha sokáig hordják a ruháimat, már 10 éve is ennek jegyében dolgoztam, a célom az, hogy értékálló dolgokat hozzak létre.” – mondta kollekciója darabjai kapcsán Frank Adél divattervező és iparművész.

„Mindenki fitt, fiatal és szép akar lenni, a divat kapcsán ez a legfőbb trend, de közben van egy ellentrend is, ami szerint az emberek egyre inkább önmaguk akarnak lenni, saját adottságaikat és korukat is felvállalva.”– mondta Törőcsik Mária trendkutató, aki szerint alapjában véve a gyorsuló élethez kapcsoló termékek uralják a piacot. Emellett simán elférnek Anna Wintour, Vivienne Westwood vagy Justine Leconte fast fashion elleni kirohanásai. Felvetődött az is, hogy a divatipar – ami egy komoly iparág – végét jelentené, ha az emberek nem vásárolnának ruhákat. „Nem számít. Ha kevesebbet adok el, üsse kő. Be kell látni, hogy korlátoznunk kell magunkat.” – jelentette ki Frank Adél. „Nem gondoltam, hogy a nem-fogyasztásról fogunk beszélgetni”– jegyezte meg Törőcsik Mária, majd felhívta egy érdekes jelenségre a figyelmet. A vegánság egy erősen önkorlátozó viselkedésforma, mely más, nagyobb trendeken belül is megjelenik. „Például az nem tévedhet nagyot, aki Teslát vesz, mert abban már vegánbőrt használnak.” – tette hozzá a trendkutató.

„Svédországban ruhatármanagement-et is tanítanak már, ami arról szól, hogyan lehet a ruhák évszakokhoz igazodó, optimális körforgását megteremteni.” – mondta Egri Petra. Az iparág jövője kapcsán elhangzott, hogy a tervezőkre nehezedő nyomás egyre komolyabb: negyedévente egy teljesen új kollekcióval előállni kőkemény feladat, és a divatbemutatókon is egymást próbálják túllicitálni a cégek – gyakran a látvány és a polgárpukkasztás a ruhák rovására megy.

„Az antiaging helyett már tavaly is a proage fogalma állt a központban”– mondta el Gurics Krisztina, aki az Elle szépségszakértője, majd hozzátette: idén már még megengedőbb a trend, azt sugallja ugyanis, hogy ha attól érzi jól magát valaki, hogy botoxoltat, akkor ám, tegye. „Van egy minimum, amit a bőrünkért nap mint nap megtehetünk, de minden más – az is, hány évesnek látszunk - attól függ, mi van odabent.” – hangsúlyozta a szakember, majd olyan szike és szérum nélküli módszereket említett, mint amilyen a beauty sleep, vagyis amikor szépre alusszuk magunkat.

„A tárgyakhoz való viszonyunkban is megjelenik a divat, de a piacképességről is szól, hogy hová pozícionálom magam személyes és párkapcsolati téren. Itt mindig fontos volt és fontos is lesz a test, a megjelenés, a divat. Az idősebb korosztálynál pedig a kényelem kerül az előtérbe.” – tette hozzá mindehhez Törőcsik Mária.

 

Az Art of Aging rendezvénysorozat konferenciájáról az UnivTV készített összefoglalót, amit a youtube-on lehet elérni.

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni