close
CímlapMagazinEgy nap, amikor Pécs Liverpool

Egy nap, amikor Pécs Liverpool

2022. január 13.

Pécs a húrokba csapott január 8-9 között a Made in Pécs Fesztiválnak köszönhetően. Ez volt az év első könnyűzenei fesztiválja, ahol végigskáláztak a műfajokon

a raptől, a coreon keresztül, a country-ig. 156 fellépő közül a legtöbb pécsi

kis zenekar volt, de idén két vendég városból is érkeztek zenekarok, pontosabban Újvidékről és Debrecenből. Szombat tíztől vasárnap hajnalig lehetett bulizni a fesztivál hét helyszínén.

A kezdő akkord számomra Lovasi András koncertje volt a Pécsi Estben. Valamint az az inverz érzés, mikor délelőtt tízkor egy presszóval kezdesz a Pécsi Estben. Amíg vártam a soromra, csak gyűltek a visszaérkező üres csészék, szóval ezzel a “reggel-érzéssel” nem lehettem egyedül.

“Sosem koncerteztem még délelőtt tízkor”

- súgta a mikrofonba Lovasi a koncert elején. 

Nem meglepő, hogy hosszú sorban várakoztunk a bejutásra. A koncerten Lovasi akusztikus szóló fellépése az őt követő előadó lebetegedése miatt negyven percesre dagadt. Ez határozottan erős alapozás volt a napra! Több dalt is játszott 2019-es szóló albumáról a Tűzijáték délben-ről, valamit pár régi számot is hallhattunk a Kiscsillag legendás repertoárjából. Nem is csoda, hogy több kisgyermekes pár is megjelent a koncerten, volt olyan anyuka is, aki táncra perdült gyerkőcével a nézőtér hátsó soraiban.

A koncert után a Made in Pécs Caféba mentem, ahol főképp akusztikus zenét lehetett hallgatni, ami talán az ilyen kis szórakozóhelyeknek a legjobban fekszik, a hangosítás nehézségei miatt. Itt Gűth István karácsonyi dalait, illetve a Reg-ölők reg és country számait volt alkalmam hallgatni. Szeretem Istvánék zenéjét, amíg a Hunyadi úton üzemeltetett egy pogácsázót, addig több alkalommal is arra ért be az ember hozzá, hogy gyakorolt. Az ő hatására kezdtem el egy időben mandolinon tanulni.

Ezek után a fellépések után elszaladtam egy közeli kebaboshoz, így még az utolsó pillanatokban Mr. Smood and the harp bluesos ütős dallamaira értem vissza. Később VikHarp szóló harmónikás fellépésére még visszatértem, mert a duó instrumentális vonala megragadta a figyelmem.  

A Made in Pécs Fesztiválnak megvan az a varázsa, hogy

ahogy ide-oda cikázik az ember a helyszínek között, előbb-utóbb belebotlik pár ismerősbe.

„Szerintem a Made in Pécs név nem csak a zenekarokra utal, hanem a közönség zömére is. Aki pécsi, az akarva akaratlanul is találkozik ismerősökkel. Ennek a legjobb része, amikor már nagyon régen látott barátokkal találkozik az ember vagy a kevésbé rég látott ismerőssel, akiről kiderül, hogy egy óra múlva színpadra lép” - mesélte Krepler Péter, a PTE TTK informatika szakos hallgatója. Péterrel a Trafiknál találkoztam. Kiderült, hogy eddig az összes Made in Pécs Fesztiválon átbulizta magát, idén már valamivel szolidabban. Eredetileg a párjával jött, azonban számtalan ismerősével futott össze. Idén csak egy konkrét fellépő került a listájukra barátnőjével, Nemes "Kölyök" Gábor , akit mind a ketten lenyűgöző figurának tartanak. “Maga a loop technológia, a habitus, a szövegei mind-mind olyan dolgok, amik külön-külön is jó,

de egy emberbe gyúrva jelenség.

Mindenkinek ajánlom, hogy hallgassa meg akár interneten, akár élőben” –említette a fellépő erényeit.
Maga a program kettős volt számára, minden évben felmerül benne, hogy nem ez volt a legerősebb év, azonban eddig mindig kijött és mindig úgy megy haza, hogy “azért megérte eljönni”. Idén is szinte minden helyszínt bejártak, és reggel óta a helyszíneket járták. Azt tapasztalta igazi veteránként, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés. “Néhány helyen akkora a tömeg, hogy az ember nem szívesen megy be. Kinőtte magát a program szerintem. Lehet, hogy kéne egy ennél is komolyabb fesztivál… Bár lehet pont ettől a klub hangulattól egyedi ez…” -eredményre nem jutott, de jövőre is tervez kinézni.

A Trafikban, amikor Péterékkel találkoztam pont egy instrumentális kalóz rock szólt, őket igazán hallgattam volna még. Úgy értesültem, hogy Kási néven futnak, de épp nekik is csak az utolsó számukra futottam be. Később a The Hadronst hallgattuk, amit a dobszerkó miatt kicsit túlhangosítottak. Majd a Jaffa68-at, akik kicsit túl akusztikusra sikeredtek, mivel

a zenekar tagjai közül csak az énekes és a gitáros értek oda, a többiek lekésték a vonatot. Maga a produkció jól sikerült,

azonban az a hiány ott lebegett a levegőben. Remélem, egyszer találkozom velük teljes felállásban. 

A januári a hűvös idő miatt, ami szombatra kifejezetten fagyossá vált, sokkal inkább beszorultak az emberek a helyszínekre. A rendhagyó nyári időpontban többen is azt említették, hogy volt legalább egy kis rotáció, az emberek nemcsak egy rövid cigiszünetre ugrottak ki a szabad ég alá. Ennek ellenére idén is voltak igazán kitartó emberek, akik rendíthetetlenül mentek egyik koncertről a másikra. 

Horváth Gellérttel, egy helyi gimnazistával a Nappali környékén találkoztam elsőre, viszont ő pont a kitartó koncertlátogatók táborát erősíti, így utána is nem egyszer láttam egyik helyszínről a másikra sietni. Neki ez az első Made in Pécs Fesztiválja volt, már a délutáni programokra érkezett, és főképp az ismerősei fellépésére jött.

Azt koncerten voltunk először a Sárkány Barlangban, sokkal inkább a mondanivaló volt a lényeg és az volt az erősebb vonal, bár érződött rajta némi politikai felhang, ennek ellenére viszonylag jó koncert volt” - summázta Gellért. Ezen kívül még két koncertet a Miredor  és a Gexy és zenekara  fellépésére terveztek menni a barátaival. Gexy és zenekara a Nappaliban játszottak, az első fellépésük volt. Egy szebb kis teltház alakult ki, és annak ellenére, hogy ez volt a debütáló koncert öt saját számmal a zsúfoltság ellenére jól meg tudták mozgatni a közönségüket. Gellért már korábban hallotta a számokat, így volt egy kis előnye a többiekhez képest. Úgy gondolja, ez poprockos irány jól állt a srácoknak. Hosszabb időt még a Szabad kikötőben töltöttek, ahol a Mecsek Country zenekart és a Barta László - Bende Matteo gitárduó fellépése maradt számára emlékezetes. “Igaz, hogy számomra ez volt az első Made in Pécs Fesztivál, de jónak éreztem. Lehet, hogy picit nagy volt a felhozatal és rövidek a fellépések. Szóval

az ebédem miatt majdnem négy koncertről lemaradtunk!

Viszont ennek ellenére, ha pontoznom kellene összességében nyolc és fél a tízből” - mondja Gellért.

Matteo szóló fellépésén én is megfordultam, ismertebb popos számokat adott elő, amik jó hangulatot és kellemes háttérzenét biztosítottak egy két beszélgetéshez. Több esetben is előfordult, hogy bár a fesztiválra jött ismerősökkel futottam össze mégis nagyobb hangsúly helyeződött a beszélgetésekre mint a koncertekre. 

Estefelé roppant fagyos volt már az idő, így a legtávolabb eső Sárkány Barlangot már nem közelítettem meg, szerencsére Vörös Vivi, a PTE KTK-s hallgatója elmesélte nekem, mi történt ott, mert több fellépőt is meghallgatott a helyszínen.

Számomra nagyon fontos a zene, illetve a “kisebb”, kevésbé ismert zenekarok támogatása. Ezért is tartom kiváló kezdeményezésnek a fesztivált,

hiszen így sokféle új bandával, illetve zenei stílussal megismerkedhetünk.”  Vivi főképp a Sárkány Barlang, Ti-Ti-Tá és Pécsi Est háromszögben ingázott barátaival. Másodszor vett részt a fesztiválon, főképp a metalcore, hardcore, punk, pop-punk és különféle post műfajokat kedveli, ezért örült, hogy akadt pár ilyen fellépő a repertoárban.

Például a Sirens Chant, a Cvlt of Grace, a My Last Summer és a Vodka for Kids. Viviék délután érkeztek, de este tizenegyig koncerteket hallgattak.

“Hatalmas élmény volt számomra a fesztivál, sok csodás zenekart hallgathattam meg, valamint több ismerősömet, barátomat is volt szerencsém látni a színpadon.

Mindenkinek meleg szívvel ajánlom ezt a rendezvényt, de főleg azoknak, akik nyitottak az újra, és egy szuper pörgős, ám annál bulisabb napra vágynak” -mondja Vivi.

A pozitívumok mellett számomra azért akadt pár zavaró tényező is. A húszperces koncertek rövidségéből adódóan épp, hogy bemelegedtek a zenekarok és a közönségük. Valamint több helyszínen is változó volt a hangosítás, szerintem nem is mindig sikerült a legjobban kivitelezni: általában ahol egy dobszerkó előkerült, már lehetett efféle problémáktól tartani. Azonban tény, hogy a koncertélmény nem csupán ezen múlik. Az biztos, hogy a már vizsgáikat sikeresen letudó egyetemistáknak remek oldást jelenthetett.

Rónoki Bertalan

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni