close
CímlapMagazinÉletmentő kisiskolások

Életmentő kisiskolások

2023. szeptember 14.

Szeptember 14-én délelőtt a Pécsi Tudományegyetem vezetősége a Rektori Hivatalban köszöntötte a Deák Ferenc Gimnázium és Általános Iskola tanulóit, akik néhány nappal ezelőtt kimentettek egy férfit a Pécsi-tóból.

A életmentő diákokat, akik sárkányhajózás közben segítettek egy bajba jutott, fuldokló férfin dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora üdvözölte, megköszönte a bátorságukat és segítőkészségüket:
„Olvastuk azokat a nagyszerű híreket, hogy segítettetek egy bajba jutott emberen. Ebből is látszik, hogy sportolni nem csak jó, de rendkívüli dolgok is születhetnek belőle."
Majd arra kérte a tanulókat, meséljék el, hogyan tudtak ilyen kis gyerekek ilyen nagy dolgot véghezvinni. Az osztály képviseletében az egyik diák számolt be saját szavaival a történtekről.

„Versenyeztünk a tavon, és mikor lezajlott a verseny, láttuk, hogy a partról egy nő kiabál nekünk, hogy lát a vízben egy fuldokló embert. Odasiettünk a férfihoz, aki belekapaszkodott a két hajó belső oldalaiba, a külső oldalon ülők pedig kieveztek. Egy súly rátekeredett a lábára, amikor bedobta a vízbe és az húzta le a vízben." – számolt be a kislány.
„Nagyon ügyesek voltatok, de biztosan izgultatok." – tette hozzá a rektor, amire a gyerekek sűrű bólogatással és igenléssel válaszoltak. Ezután PTE-s ajándékocsmaggal kedveskedett az elszánt és nagylelkű tanulóknak.

„Mi is szeretnénk megköszönni nektek, hogy ennyire bátrak voltatok és helyesen jártatok el. Az esetnek kettő tanulsága van, az egyik, hogy mindig legyetek rendkívül óvatosak a vízben és a közlekedés során, a másik, hogy ha bajba jutottal találkoztok – kicsit gondolkodva bár – , de segítsetek rajta. Gondolkodni azért kell, nehogy ti is bajba kerüljetek." – intette őket dr. Miseta Attila.
Dr. Fedeles Tamás, az egyetem oktatási rektorhelyettese is szólt néhány szólt a rátermett diákokhoz: „Mindig segítsetek másokon, ha pedig nem tudtok, akkor kérjetek segítséget. Nagyon büszkék vagyunk rátok!" – mondta.

Az eseményen részt vett, és ugyancsak köszöntette az iskolásokat a Pécsi Tudományegyetem nevében Lengvárszky Attila, oktatási igazgató, dr. Jakab Ferenc, innovációs rektorhelyettes, dr. Schepp Zoltán, gazdálkodási rektorhelyettes, dr. Komócsi András, tudományos rektorhelyettes, dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke, valamint Koczka Viktor, a hallgatói önkormányzat elnöke.

Aknai-Kiss Martina

Aknai-Kiss Martina

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni