close
CímlapMagazinFejlődő Szigeti városrész

Fejlődő Szigeti városrész

2024. március 29.

Lezárult a Zöld kapu tárgyú projektben a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által határolt terület megújítása. A fejlesztéssel a környék a Szigeti városrész kedvelt szabadidő eltöltésére alkalmas terévé válik, ami a PTE polgárai számára is fontos a gyakorlóiskola és több kar közelsége miatt.

Március 28-án történt meg a Szigeti városrész új közösségi parkjának felújításához kapcsolódó sajtónyilvános projektzáró esemény. A fejlesztés nagy része elkészült, a zöldterületek rendezése, különösen a füvesítés viszont még időbe telik, ezért a park hivatalos megnyitóját április végére tervezik.

A 600 milliós Zöld kapu projektben egyik terepe a Ferencesek utcájában megvalósult fejlesztés volt, a másik fejlesztési terület pedig a Pécs Szigeti városrészében található a Hungária utca – Nagy Jenő utca – Petőfi utca által lehatárolva. A projektbe való illesztésnél és a tervezési folyamatnál figyelmet fordítottak arra, hogy a revitalizációra szánt terület alkalmas legyen családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez, mindeközben a fejlesztések a környezeti fenntarthatóság követelményeit szolgálják, a városi zöld környezet megteremtéséhez, ezek gazdaságos fenntartásához járuljanak hozzá.

Az európai uniós beruházásnak köszönhetően új, akadálymentes gyalogos sétányokat és járdákat, valamint pihenőfelületeket alakítottak ki, rendezték a zöld- és a burkolt felületeket a gyalogosok, a kerékpárosok és a gépjárművel közlekedők számára. A korábbi szórt és néhol szilárd burkolatú parkoló egységes szórt burkolatot kapott, kijelöltek egy akadálymentes parkolót, a taxidrosztot teljesen leaszfaltozták. A projekt részeként a Nagy Jenő utca közepén elhelyezkedő átjárónál az Őz utca felé egy közvetlenebb, akadálymentes átvezetést alakítottak ki.

Közel 2000 négyzetméteren füvesítettek, több mint 50 fát, közel 2000 cserjét, mintegy 450 évelő növényt ültettek, s szinte a teljes területre kiterjedő öntözőrendszert építettek ki. A zöldfelületen és a sétány mentén fejlesztették a közvilágítást, új padokat és utcabútorokat helyeztek ki: 3 okospadot (USB töltővel ellátott), 3 normál padot, 8 pihenőpadot, 2 sakkasztalt, 13 kerékpártárolót, illetve 2 ivókutat és 2 párakaput létesítettek. A fejlesztés során 4 köztéri szelektív hulladékgyűjtő edényt helyeztek ki. A megújított közterületre 2 elektromos autótöltőt telepítettek, amelyek 4 gépjármű egyidejű töltésére alkalmasak.

A projekt keretében egy kereskedelmi célra alkalmas mintegy 20 m2 alapterületű, bérbe adható pavilont és egy hozzá tartozó szociális blokkot (nyilvános WC-t) is építettek.

UnivPécs

UnivPécs

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni