close
CímlapMagazinA gyűlöletbeszéd ellen

A gyűlöletbeszéd ellen

Frankó őrölt diók, sóval sem váltok mogyoróvá! De finomak lesztek!

Na, de mi értelme van ennek a két mondatnak? Sokkal-sokkal több, mint az ember azt előre gondolná, ugyanis a rasszizmus, gyűlöletbeszéd és megbélyegzés ellen íródott. A BTK hallgatói és a Gandhi Gimnázium diákjai mutatták szavaikat január 5-én egy flashmob keretében.

A PTE Ifjúság úti campusával szembeni társasház fehér falára vörös festékkel három mondatot fújt valaki. És higgyétek el, nem a falfirkákkal van baj, hanem ennek a feliratnak a tartalmával. Az a három mondat ugyanis olyan szintű elítélendő rasszizmust hordoz magában a roma fiatalok ellen, amire nincs magyarázat. A napokban többször is megjelent fotó erről a falrészről, és elárasztotta a facebook-ot. A PTE Wlislocki Henrik Roma Szakkollégium és a Gandhi Gimnázium oktatói, hallgatói, diákjai úgy gondolták: ez előtt a fal előtt nem lehet szó nélkül elsétálni. Összeültek és kreatív módon reagáltak a helyzetre. A felirat betűinek felhasználásával új szavakat alkottak. Itt van pár, amit angolul jelenítettek meg:

freedom

 voice

magic

 dream

 

Az eseményen több médium is képviseltette magát, emellett a buszmegállóban várakozók és arra sétálók is izgatottan figyelték a történéseket. Az akció beszéd nélkül zajlott: az akcióban résztvevők némán, feltartott papírok segítségével reagáltak a firkára, azonban, ahogy a tömeg elolvasta az „új” mondatokat, hangos tapsviharral díjazta őket és a mondandójukat.

És, hogy miért fontos, hogy kiálljunk egy ilyen ügy mellett? A hallgatók mondatával élve:

   A változás Te magad vagy!

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni