close
CímlapMagazin„Ha az ember érvényesülni akar, húzzon el minél előbb?”

„Ha az ember érvényesülni akar, húzzon el minél előbb?”

Ezt a kérdést tette fel november 15-én Visontai Kovách Dalma, a PTE Karrier Iroda vezetője a Nappaliban szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A Karrierpizzát már harmadik alkalommal rendezték meg, az este témája pedig: “Itthon is lehet”. A beszélgetést Harka Éva moderálta, és bár az idő kevés volt, hogy a témát körbejárják, próbált minél több izgalmas sztorit kiszedni a meghívott vendégekből.

A program lényege, hogy olyan cégek, magánszemélyek mutatkoznak be és mesélik el karrierüket, akik egyéni életutat jártak be, érdekesek lehetnek az egyetemisták számára. Ezen az alkalmon Dr. Solt Edit, a Fitnexx vezetője és a munkatársával Hajba Gergellyel érkezett Mester János, a Családfakutatók csapatából.

„Csak egy ötlet kell!”- kezdi mondandóját Mester János és beszámol arról, hogy 5 évvel ezelőtt, egy osztálytalálkozón kezdődött minden. A borgőzös beszélgetés során 3 marketinges és 4 történész arról beszélgetett, kinek ki a felmenője, ki honnét származik. Szuper ötletnek tartották, hogy még éjjel felhívjanak egy családfakutatót és tőle informálódjanak. Persze a vonal túlsó felén lévő annyira sem volt lelkes, mint a telefonálók, de pár nappal később megkereste Jánost. És itt indult el a történet. Kiderült, hogy nagyon kevesen foglalkoznak a témával, vagyis találtak egy piaci rést! A kezdeti egy szoba és egy számítógép felállásából induló cég jelenleg már irodát bérel az Anna utca sarkán. De ki lehet a célközönsége a családfakutatók csapatának? Míg a nyugat-európai trendek szerint az 55 év feletti, diplomával rendelkezők érdeklődnek, addig itthon inkább a középosztálybeli, felső vezetői réteg a célcsoport. És hogy milyen a jó családfakutató?

„Tudjon írni, olvasni és akarjon dolgozni.”- jelenti ki Mester János, aztán persze beavat minket a kulisszákba- Vegyük magunkat körbe olyan emberekkel, akik tudnak építeni.” Hajba Gergely is maximálisan ezek közé a munkatársak közé sorolható: egyetemi tanulmányai mellett szorgosan kutat, közösségi kertek építésével foglalkozik és zenél. „Ezek a szerepek nem kell, hogy szétváljanak!”- vallja Gergely és alá is támasztja a dolgot azzal: ha egy másik városban este zenei fellépése van, előtte nagy valószínűséggel beugrik a helyi levéltárba, hogy adatokat gyűjtsön.

Most már csak az a kérdés, hogy lehet ezt idővel és energiával bírni? Igazi bűvésznek kell lennie annak, aki 24 órába ennyi mindent tud zsúfolni! Ennek igazán jó példája Dr. Solt Edit is, aki a Fitnexx-ben bűvészkedik a saját idejével. „Nálam a csapat az első! Oda kell figyelnem az oktatókra, arra, hogy a gondjaikon enyhíteni tudjak, ezen az időn soha nem spórolok!” – mondja és hozzáteszi:

„Olyan oktatókat keresek mindig, akik a munkájukat szerelemből csinálják. Célom, hogy jó környezetben, jó emberek vegyenek körül, hogy értéket hozhassunk létre.”

Olyan tapasztalatait is megosztotta a résztvevőkkel, mint hogy mennyivel nehezebb takarítószemélyzetet találni, mint elsőre gondolnánk. Útravalónak pedig azt javasolta, hogy még egyetemista éveink alatt dolgozzunk minél több helyen, minél több szegmensben, hisz akkor ismerjük meg magunkat és saját határainkat is. Lássunk többet, hogy a továbbiakban azokból építkezhessünk.

Ezúton köszönöm a sok vicces anekdotát, a tippet és a finom pizzát!

Kékesi Alexandra

Kékesi Alexandra

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni