close
CímlapMagazinHa bekebelez a vizsgaidőszak

Ha bekebelez a vizsgaidőszak

A december az adventi készülődés, ünnepi hangolódás, mézeskalács-és forraltbor illat időszaka… Kivéve az egyetemistáknak.

A hallgatók számára inkább a stressz, a vizsgák miatti aggodalom és a kialvatlanság határozza meg ezt az időszakot. Különösen azoknak, akik először szállnak be a vizsgaidőszak hullámvasútjába. Sokaknak ez az első olyan megmérettetés, amiben önállóan, felnőttként kell helyt állni.

Az új helyzetben azt élhetjük meg, hogy magukra vagyunk utalva. Sokféle bizonytalanság merülhet fel bennünk:
Ezt akarom?
Jó vagyok benne?
Képes vagyok rá?
Érdemes végigcsinálnom?
Mi lesz, ha nem sikerül?

Előfordulhat, hogy akkora kihívássá növekszik a vizsgaidőszak, amiben a szokásos megoldási stratégiánk már nem alkalmazható. Az ilyen, megterhelő helyzet vezethet krízisállapot kialakulásához is.

Honnan ismerhetjük fel a krízist? Nagyfokú szorongás, ambivalencia, beszűkült érdeklődés, tehetetlenség-érzés jelenhet meg bennünk. Ez az állapot az egyetemi élet szokásos velejárójának is tűnhet, amit oldódhat is, ha van kivel osztozni. Viszont van, amikor ezek az érzések beborítanak, izolálnak, úgy érezzük, magunkra utaltak, és eszköztelenek vagyunk.

Az ilyen, kilátástalannak tűnő helyzetben fordulhatunk szakszerű segítségért is.

Az SOS Éjszakai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat krízisintervencióval és az öngyilkosság megelőzésével foglalkozik. A szolgálat az év minden napján, a sötét órákban, este 7 és reggel 7 között ingyenesen elérhető azok számára, akik úgy érzik, segítségre van szükségük.

A telefonszolgálat a 06-80-505-390-es számon anonim hívható. A hívást fogadó ügyeletessel egy beszélgetésben közösen érthetjük meg az aktuális helyzetet és a kialakulásához vezető utat-, ami segít felfedezni azokat az erőforrásokat, amik az adott helyzet megoldásában segíthetnek.

Követhetsz minket: https://www.facebook.com/sospecs

Balogh Robert

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni