close
CímlapMagazinHello, Lukrécia!

Hello, Lukrécia!

2021. október 11.

Lukrécia, a fehér bengáli tigris a Pécsi Tudományegyetem kabalaállata.

A pécsi Állatkert minden évben nyílt napot tart az örökbefogadók számára.
Ez persze nem azt jelenti, hogy megsétáltathatják vagy megetethetik - főleg akkor nem, ha egy olyan

vadállat

az illető, mint Lukrécia. A nagy nap idén október 10-ére esett. A szemerkélő esőben viszonylag nehéz dolga volt a gondozóknak: a legtöbb állat bizony legszívesebben elvonult volna valami meleg zugba, nemhogy a mostohaszüleivel találkozzon. De nem így Lukrécia! Ahogy kaptattunk felfelé a dombon, már messziről látszott, hogy a mi kis kabalánk izgatottan figyel.

Kiderült, hogy kísérőnket - akit pedig a puma, a leopárdok és az oroszlánok is imádnak - a két bengáli tigris valami miatt nem szívleli. A tigrisek már csak ilyenek. Nem lehet megmagyarázni, miért, de van, akit elfogadnak, és van, akit nem.” - mondta a gondozó, majd hozzátette: a nőket inkább eltűrik, kevésbé jellemző, hogy morognának rájuk vagy elsétálnának miattuk a területük másik végébe. Igazi

girlpower

van itt! Azt is megtudtuk, hogy Szerénke - Lukrécia lakótársa - nem véletlenül kapta ezt a nevet. A két tigris pécsi lakhelyükre érkezve eldöntötte, ki a főnök. Nem csak azért lett Lukrécia a domináns, mert valamivel nagyobb, mint a társa, hanem mert ilyen a jelleme.

A két tigrist - bár a bundájuk mintázata is eltérő - a legkönnyebben a szemük körüli mintáról lehet azonosítani: Szerénkének a jobb szeme alatt egy C betű látható, Lukrécia viszont olyan, mintha

szemüveget viselne.

A nevükre egyébként nem hallgatnak - talán trenírozással rá lehetne erre őket venni. Pár dologban, olyanok, mint a macskák: összegömbölyödve alszanak, szeretnek játszani - bár a gondozók szerint ezt nézni is elég félelmetes - és szépen tisztán tartják a bundájukat. Van egy medencéjük, amiben nyáron kifejezetten szeretnek fürdeni. A telet a gondozók elmondása szerint sem bánják: “A világ hidegebb tájairól érkező állataink vannak inkább bajban a mi forró nyaraink miatt. A tigriseknek nincs bajuk sem az esővel, sem a hóval.”

Dorombolni viszont nem tudnak, cserébe morogni és üvölteni igen. A morgást volt szerencsénk megtapasztalni. Mivel az infra hangtartományt is használják, egy egyszerű hangfelvétel nem tudja visszaadni, hogy ez mennyire ijesztő. Az ember azonnal tudatában van annak, hogy

veszélyben van.

Lesből, és általában nem szemből támadnak, így a legjobb védekezés ellenük az, ha valaki arcot ábrázoló maszkot húz a fejére - fordítva. Így a tigris úgy érzékeli, mintha az illetőnek elöl is, hátul is arca lenne, és kisebb valószínűséggel támadja meg.
A bengáli tigrisek 

“szemfülesek”

vagyis pontosabban a füleik hátsó részén van egy-egy pici fehér folt, mintha szemük lenne ott. Talán emiatt sem támadják meg egymást. Ahogy általában a macskák ők is hasra híznak - főleg, ha nincs mód lemozogni a kalóriákat - de Lukrécia és Szerénke jó karban vannak.
A PTE hivatalos állata mellett az orvoskar által támogatott bölény, a TTK virgonc fókája és a MIK mosómedvéje is szívélyes üdvözletét küldi minden volt és jelenlegi egyetemi polgárnak!

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni