close
CímlapMagazinHello, új vásárcsarnok!

Hello, új vásárcsarnok!

2022. július 08.

Ma reggel hatkor nyitotta meg a nagyközönség előtt kapuit Pécs új vásárcsarnoka. A hivatalos átadóra egy nappal korábban került sor: miközben az állam, a városvezetés és az egyetem képviselői bejárták a csarnokot, az áruk már fátyolfóliával lefedve várták leendő vevőiket, a teret betöltötte a friss vásárfiák illata.

„Újabb ikonja Pécsnek az új vásárcsarnok”

– jelentette ki Péterffy Attila, a város polgármestere. „Szerintem ez a kivételes hely”- tette hozzá. „Modern, új szolgáltatásokat nyújt, új helyi termékekhez lehet hozzáférni itt, ebben a hatalmas térben. Megélhetést is biztosít sokak számára, ami szintén fontos szempont. Több lesz mint egy szép modern piac, itt találkoznak majd a pécsiek egymással.” A város első embere elmondta, hogy a régi csarnok árusainak 90%-a átköltözött az újba, illetve további helyi termelők kaptak lehetőséget arra, hogy értékesítsék portékáikat. „Ritka az ilyen léptékű beruházás” – jegyezte meg a polgármester, utalva arra, hogy EU-s és állami források egyaránt szükségesek voltak az új vásárcsarnok létrejöttéhez. Péterffy Attila hangsúlyozta azt is, hogy az új épület létrejötte az előző városvezetés munkáját is dicséri.

„Pécsinek lenni jó, Pécs híres város, Központként tartják számon szerte a világban”

– mondta, veszprémiként kicsit irigykedve Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter, de azt is hozzátette: „Pécs még többre érdemes.”

„Ez az épület önmagáért beszél” – szögezte le dr. Kondor Tamás, a PTE MIK dékánhelyettese beszéde elején, amikor bemutatta az épületet. „A bazilikális rend tiszta egyszerűségével kapcsolatot teremt a lent és fent között, az ételt adókat az őket megillető, szakrális térbe helyezi.” Említette azt is, hogy a tervezők a PTE-hez kötődnek, ami külön büszkeség az egyetem számára.


A belmagasság hatalmas, olyan tágasságot ad, amihez képest a régi épület fullasztónak tűnik. Az árusok sorai között érezhetően nagyobb a távolság, pakkokkal megrakodva sem tűnik kihívásnak, hogy a bevásárlásnál elmanőverezzünk az asztalok között. A régi csarnok kioszkos kialakítása is megmaradt az új egy részén, annyi, hogy a hasonló áruk közelebb kerültek egymáshoz, így talán könnyebb lesz árakat is összehasonlítani.
Ezek közül hadd emeljük ki, hogy

a Pécsi Egyetemi Borbirtoknak is külön árusító helye van, középtájon, a kioszk-sor szélén, el sem lehet téveszteni!

Külön ételudvar is van, ahol a talponállók mellett már arra is van lehetőség, hogy asztalhoz ülhessünk az evés erejéig.
A mosdók a korábbi épülethez képest hatalmasak, a férfi szakasz babakék, a női mosdók púderrózsaszín csempékkel vannak kirakva.
Örvendetes, hogy a tér több részén van lehetőség arra, hogy vízhez juthassunk, vagy akár kezet moshassunk, vagy megtisztíthassunk valamit: az épületen belül is van erre lehetőség, de a tér előtt is vannak kihelyezett csapok, amik rendelkezésre állnak.
Aki szállt már fel buszra a régi csarnok előtt, az tudja: az árusok és az utasok keveredése sajátos, balkáni kavarodással járt. Az új csarnok előtt egy designos park van, kinti árusításra alkalmas helyekkel, és vízfelülettel. A buszmegálló maradt a közelben, ahogy a távolsági járatok is elérhetők maradtak. Az épület oldalán egy 47 férőhelyes parkoló is létesült.

A kolbászt/lángost árusító részeket az épület keleti oldalán kell keresni, ha valaki buli után egy hajnalon arra vetődne.

További infók az új vásárcsarnok saját weboldalán: https://pecsivasarcsarnok.hu/

Harka Éva

Harka Éva

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni