close
CímlapMagazinHogyan érdemes albérletet keresni?

Hogyan érdemes albérletet keresni?

2021. július 29.

Gólyaként, de akár felsőbb éves egyetemistaként is kerülhet olyan helyzetbe az ember, hogy inkább az albérletet választja egyetemi évei otthonául a kollégium helyett. Ez a cikk (nemcsak) nekik szól, amiben összeszedtünk olyan tippeket, amelyek megkönnyíthetik a lakáskeresést.

Kérdezz ismerősöket!
Ha az ember nem ingatlanközvetítőn keresztül szeretne kibérelni egy lakást, szerintem az egyik legjobb módszer ahhoz, hogy minél több barátot, ismerőst felkeres ez ügyben. Saját tapasztalatom alapján nagyon jó albérleteket lehet így is kifogni, gólyaként például hatalmas segítség volt számomra, hogy egy régi iskolatársam mellé tudtam beköltözni. Érdemes lehet tehát minél szélesebb körben érdeklődni, hogy ha egyből nem is tudnak segíteni, de legalább

tartsák nyitva a fülüket, hiszen sosem lehet tudni,

mikor/kitől kap az ember értékes információt.

Lépj be albérletes csoportokba!
Pécsett - mivel egyetemvárosként - rengetegen élnek albérletben. Bár az is igaz, hogy nagyon sok ingatlanközvetítő hirdet már a közösségi média oldalain is lakást, ami hátrány lehet azoknak, akik nem ilyen módon szeretnének lakást keresni, ugyanakkor célszerű figyelni ezeket a hirdetéseket is. Előfordulhat, hogy az ember saját magától talál olyan lakást, amiről a beköltözés után derül ki, hogy gondok vannak, úgyhogy nem árt, ha kiterjeszted a kereséseket.

Ha tudod, tekintsd meg személyesen is a lakást, ha nem, kérj friss képeket!
Albérletkeresés közben előfordulhat, hogy találsz egyet, ami jól néz ki, berendezett, azonban kiderül, hogy a képek már nem a lakás aktuális állapotát tükrözik. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy fontos megtekinteni a lakásokat, ha viszont az ország másik feléből érkezel, akkor azt tanácsolom, próbálj meg aktuális képeket kérni a hirdetőtől, hiszen sosem lehet tudni, mennyit változtak a körülmények. Ha több albérletet szeretnél megtekinteni, próbáld meg úgy időzíteni őket, hogy közel essenek egymáshoz időpontban, így egy csomó időt és utazást spórolhatsz meg magadnak.

Kompromisszumkötés!
Elképzelted, milyen lakást szeretnél kibérelni: hány szobás, milyen felszereltségű, milyen messze van az egyetemtől, mennyibe kerül stb. Sajnos azonban mint sok minden másnál, úgy lakás esetében is szinte lehetetlen elsőre megtalálni a tökéletest. Ezért azt tanácsolom, lőj be egy olyan irányvonalat, amiben képes vagy kompromisszumot kötni. Például, mi a párommal szeretnénk összeköltözni és mindkettőnknek van olyan kritériuma, amit fontosnak tart: legyen a lakás erkélyes és legyen a konyhának ablaka. Emellett

meghatároztunk olyan pontokat is, amikben viszont rugalmasak tudunk lenni:

lehetőleg Egyetemváros–Uránváros–Belváros környékén helyezkedjen el, nem baj, ha két szobás a lakás, és kalkuláltunk egy ideális és egy maximum bérleti díjat is. Több albérlet személyes megtekintése után végül sikerült találnunk egy majdnem minden pontnak megfelelő lakást, amit kivettünk.

Légy magabiztos!
Elsőre ijesztőnek tűnhet, de hidd el,

ha megnézel egy-két lakást, már sejteni fogod, mi fontos neked, és hogyan kommunikálj az ingatlanossal/tulajjal.

Nyugodtan kérj gondolkodási időt, viszont akkor is mindenképp szólj, ha nem azt a lakást akarod kivenni.

Legyen melletted valaki!
Akár csak keresgélsz, akár már lakást nézel, a legjobb, ha van társad. Több szem többet lát, főleg, ha olyasvalaki a segítséged, aki esetleg ért is a műszaki dolgokhoz. Nyugodtan kérj segítséget szülőktől, rokonoktól, ismerősöktől, akik jártasak ebben a témában, hiszen így megkönnyítheted a saját dolgodat is.

Remélem ezek a tippek segítenek a keresésben és sikerül otthont találnod a városban!

Bacsa Eszter

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni