close
CímlapMagazinInspirál a Hold?

Inspirál a Hold?

2022. június 23.

A PTE MoonBike kihívás nem elsősorban a Holdról, mint égitestről szól, hanem a közös teljesítményről, amely jót tesz több szempontból is: csoportot teremt, környezettudatos és egészségkultúránkat javítja, ha időről-időre nyeregbe pattanunk és eltekerünk. A művészetek és a kultúra persze más szemmel tekint legközelebbi űrbéli szomszédunkra, nézzünk rá mi is!

Sajtból van?

Számos kultúra gyermekmeséi és fabulái között fellelhető a kerek tömb sajtra emlékeztető forma, mint motívum, és a szituáció, amikor egy róka, vagy farkas a vízen tükröződő telihold látványát sajtnak nézi. De nem csak a régmúltban kapcsolódott ez össze, a popkultúra is „felfedezte magának” a Holdat, ahogy ezt kis hazánkban a Bergendy-együttes 1974-es Sajtból van a Hold című dala óta tudjuk.

Nyúl a Holdon

Szintén gyakori a nyúl alakzat megfigyelése teliholdas éjszakán, több országban megjelenik ez a vélekedés, más-más interpretációval, arról, hogy miként is került oda. Indiában úgy tartják, hogy egy összemorzsolt hegy porából keletkezett a Holdon felfedezhető nyúl-alak a nyúl nagylelkűségének szimbólumaként. Kínai legenda szerint a holdbéli nyúl életelixírt készít, míg a japánok szerint önfeláldozása jutalmaként élhet a nyúl a Holdon, és mocsit készít. A koreai és vietnámi kultúrában is nyulat látnak az ezüstös fényt visszatükröző égitesten, mozsarában az előző kettőhöz hasonló tartalommal.

Milyen szép a Hold!

Gondolhatnánk, hogy a fenti felkiáltás csak egy megállapítás a Hold szépségéről, ám ha Japánban járunk, jobb megfontolni, hogy mikor, kinek mondjuk, hogy szép a Hold, mert gyakorlatilag felér egy szerelmi vallomással. Felmerül a kérdés, hogy miért jelent bármi ilyesmit egy ártatlan kijelentés az égitest megfigyelése apropóján. Értelmezéséhez tudni kell, hogy japán kulturális szempontból az olyan kijelentések, hogy „Szeretlek!” szinte túl szókimondóak, ezért évszázados múltra tekint vissza a burkolt utalás a Hold szépségére hivatkozva.

via GIPHY

Csatlakozz a PTE MoonBike kihíváshoz Te is! A Holdig és vissza! »

 

 

 

Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni