close
CímlapMagazinIsmét egy jó példa a kamara és az egyetem közötti együttműködésre

Ismét egy jó példa a kamara és az egyetem közötti együttműködésre

2023. május 12.

A Pécsi Tudományegyetem, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, valamint kilenc helyi ipari vállalkozás – Contrall Kft., Glt Delta Kft., Honsa Kft., Kontakt-Elektro Kft., Körber Hungária Kft., Matro Kft., Magnus Aircraft Zrt., Somapak Kft., Z Elektronika Kft. – közösen jelenik meg az Ipar Napjai 2023. szakkiállítás és vásáron, melyet május 16. és 19. között rendeznek meg a Hungexpo területén.

A kollektív megjelenésünk célja, hogy megmutassuk a térség, Pécs város műszaki portfólióját, az egyetemi tudásbázis értékeit és kapcsolódó kutatásait. A kollektív standmegjelenéssel erősítjük a társkiállítók közötti kapcsolatokat és ismételten megmutatjuk a meghatározó szereplők, a Pécsi Tudományegyetem és a gazdaság partnerségét.

Az együttműködés kapcsán készült interjú Dr. Síkfői Tamással, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökével és Decsi Istvánnal, a PTE kancellárjával:

Milyen eredménnyel lesznek elégedettek a négy napos rendezvény végén?

Dr. Síkfői Tamás: A pécsi ipari potenciál, a vállalkozásbarát gazdasági környezet kialakításának bemutatása fontos feladatunk, a szakkiállítás ennek egyik eszköze. Mind a cégek piaci, munkaerőpiaci törekvéseit, mind a befektetés ösztönzést szolgálni tudja. Aktív munkával előbbre léphetünk mindkettőben a szakkiállítás segítségével.

Decsi István: Az Egyetem már a modellváltást megelőzően, de azóta még nagyobb figyelemmel törekszik jelen lenni a gazdaság szereplőinek életében, támogatni törekvéseiket és ezáltal a térség fejlődését.

Folyamatosan keressük azon lehetőségeket, ahol módunkban áll megmutatni az Egyetem kutatási-fejlesztés és innovációs potenciálját, felkelteni a vállalatokban az innováció iránti törekvést és megismerni intézményünk szűkebb-tágabb környezetében működő vállalkozások igényeit mind a KFI, mind a humánerőforrás fejlesztése tekintetében.

Ha mindehhez találunk partnereket és új információkkal, ötletekkel gazdagodunk, ami orientálhatja gondolkodásunkat és belső fejlesztéseinket, már elégedettek lehetünk. Ha konkrét vállalati igényekre is tudunk azonnali válaszokkal szolgálni, ami együttműködéseket eredményez, az különösen felértékeli jelenlétünket.    

A kollektív standon 9 meghatározó baranyai vállalkozás is megjelenik. Miért van jelentősége a közös standnak?

Dr. Síkfői Tamás: A világban, különösen a KKV szektorban a hálózatok, szövetségek, együttműködések szerepe egyre erősebb. A fokozódó versenyben egyedül navigálni óriási kockázat. Másrészt ez igaz településekre, térségekre is; ha

külső szereplők látják az összefogás, az együttműködés erejét, maguk is szívesebben válnak partnerré.

Decsi István: A vállalkozásokkal és a kamarával való együttes jelenlét számunkra szimbolikus, két okból is. Egyrészt a PTE részéről biztosítani kívánjuk társkiállítóinkat arról, hogy számunkra fontos az ő eredményességük és támogatjuk őket céljaik elérésében, kapcsolatrendszerük fejlesztésében és ismertségük növelésében. Másrészt mindannyian felelősséget érzünk Baranya megye és Pécs gazdaságának fejlesztéséért, s együttes megjelenésünk ezt a közös gondolkodást és tenni akarást is kifejezi. Hisszük, hogy az együttes fellépéssel és megjelenéssel többek lehetünk, mint önálló jelenléttel, és ez a közös gondolkodás térségünk és városunk iránt partnereinkben is szimpátiát kelt és bizalmat ébreszt.

Mennyire szolgálja a szakkiállításon való részvétel a baranyai gazdasági fejlesztéseket?

Dr. Síkfői Tamás:

Minden eszközt meg kell találnunk arra, hogy Pécs városát ismét rátegyük az ipari fejlesztések térképére.

Ekkora város ipar nélkül nem létezhet, szükség van jövedelemtermelő képességére, foglalkoztatására, adójára, piactermelő képességére ahhoz, hogy a város fejlődjön és eltartóképessége növekedjen.

Decsi István: A gazdaságban a befektetők vonzása a világ minden táján kiemelt jelentőséggel bír. Nem elég tudni magunkról, hogy jók vagyunk valamiben, azt meg is kell tudni mutatni mások számára. Ez napjaink információs zajában még inkább kihívásokat támaszt mindannyiunk irányában. Meg kell ragadnunk azokat a lehetőségeket, ahol megmutathatjuk tudásunkat, népszerűsíthetjük eredményeinket, hogy mások számára is láttassuk Baranya megye és Pécs potenciálját. Erre az Ipar Napjai Expo egy lehetőség, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy legutóbb 2019-ben, amikor Pécs közös standdal jelent meg, volt szerencsém megismerkedni a Seirein képviselőivel, és elindult a kapcsolat a vállalat és a helyi vezetők közt.

Bízunk abban, hogy eredményes 4 napot tudhatunk magunkénak, s jelenlétünk egy újabb lépéssel visz közelebb Pécs és a régió gazdaságának eredményes működéséhez.

 

 

PTE, PBKI

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni