close
CímlapMagazinItt volt a PEN, itt volt újra

Itt volt a PEN, itt volt újra

2023. május 02.

Hároméves téli álmából ébredő medve módjára a Pécsi Egyetemi Napok is visszatért! Igaz off programok nem voltak, de a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a sokszínű kínálat megvalósítására. Az este hatos kapunyitástól hajnalig dübörgött az élet az Expocenterben, ahol három helyszínen zajlott az élet április utolsó hétvégéjén.

A PEN a váratlan pillanatok helyszíne. Bármikor bele futhatsz egy ezer éve nem látott cimborába, de akár valami koncerten össze is spanolhattok random tagokkal. Ez idén, a hároméves kényszerpihi után kifejezetten így történt. Az Expo Center előtti kis labirituson befelé haladva eleinte volt bennem némi szkepszis, mert a felhozatal szinte már túl sokszínű volt. Az első nap a Z faktor 2022-es győztese a Doggos nyitotta meg a fesztivált a Be The Change színpadán, az PTE 1367 színpadon pedig ByeAlex és a slepp, az én ízlésemnek találó névvel. Mi a Be the Change színpadnál roptuk, egészen a Kuba Libre végéig. Picit az érződött, hogy az emberek elfelejtettek pogózni vagy az alkalmi betévedők nem igazán értették a lényegét: az én eddigi tapasztalatom alapján

a pogóban sokkal inkább a közösségi élmény a cél

- ha valakit fellöknek akkor azt a mellette lévők igyekeznek megvédeni és felhúzni a földről. Szóval a kívülről kontrollálatlannak tűnő örjöngések is megvannak a belső szabályai. Mindennek ellenére a PEN visszatérését minimális alkoholfogyasztással is végig táncoltuk. (Lötyögés, ugrálás és kapálózás.)

A második nap legemlékezetesebb pillanatai közt a pécsi unikumként tekinthető Csoki és Hipó mókázása, valamit a 30y koncert alatti leánykérés volt, amire kontrázás ként a Elsőre csendült fel. Végül a Belga tagjai, szokásos fluoreszkáló susogós szetjükben teltházat rittyentettek, amiből egy igazi heringparti kerekedett a kisszínpadon. Nem csoda, hiszen a partyveteránok egyből egy klasszikusak a Megjött a fizetésem című számukkal kezdtek. Ennek az lett az eredménye, hogy még a színpad bejáratánál is tömegek álltak: miután egyszer keveredett onnan valaki, igazi küzdelem volt visszajutni.


Az Esti Kornél klubturnéjuk beékelve érkeztek a PEN-re, majd legközelebb novemberbe érkeznek pécsre. Egy fél mondatot viszont sikerült elkapni tőlük, ahogy már egymással beszélgettek:

„Ez egy jó koncert volt."

Összességében mi is levonhatjuk ezt a tanulságot.