close
CímlapMagazinJegestea kísérletező kedvűeknek!

Jegestea kísérletező kedvűeknek!

Néha jól jön egy kis kikapcsolódás, ennek egyik módja lehet egy jó tea elkészítése és fogyasztása, legyen az forró, vagy jegestea. Most az utóbbihoz adok néhány ötletet.

A jegestea története körülbelül az 1870-es évekig nyúlik vissza, amikor még mind a jég, mind a tea, sőt még a cukor is státuszszimbólum volt Amerika déli államaiban. Az arrafelé ismert „Southern sweet tea” eredetileg zöld teából készült, de manapság talán fekete teából gyakoribb. Mára ezerféle variációját ismerjük ennek az édes, hideg italnak.

A recept nagyon egyszerű, hiszen mi kell hozzá?

Tea, jég és cukor. Persze ezzel-azzal meg lehet azért bolondítani.

Az alaprecept:

 1. Tea

Készíts egy jó teát. Mivel sok jéggel szervírozzuk, és ahogy telik az idő, a jég olvad, főleg a rekkenő hőségben, az italunk egyre hígabb lesz. Ezt két módon lehet ellensúlyozni, az első, hogy erősebbre főzzük a teát a szokásosnál, tehát több teát használunk egységnyi vízhez, és/vagy tovább áztatjuk egy picivel, vagy ha előre tudunk készülni, akkor csinálhatunk jégkockát teából. A frissen főzött teát hűtsük le.

 1. Cukor

A teához az előbb említett okok miatt a szokásosnál több cukrot adjunk, ez ízlés kérdése.

 1. Jég

A poharakat, amiben a teát szervírozzuk, pakoljuk tele jégkockával, majd öntsük rá a hideg, cukros teát.

+ pár csepp citromlé, hogy a tea tetején képződő filmréteg ne rontsa el a műalkotás összképét.

Extra ötletek:

Ha kedvünk tartja, adhatunk hozzá lime- vagy citromlevet, néhány mentalevél plusz frissességet kölcsönöz neki. A cukor helyett akár használhatunk mézet, szörpöt, szirupot is, adhatunk hozzá gyümölcsdarabokat. Ha nagyon meleg van, érdemes a poharakat előre lehűteni. Ehhez rakjuk tele jégkockával, majd ha lehűlt a pohár, vegyük ki a már megolvadt jégkockákat, tegyünk a bele friss jeget, és arra öntsük a teát. Díszíthetjük narancs-, citrom-, lime- vagy almaszeletekkel, koktélcseresznyével, mentalevéllel.

Mivel lehet még megbolondítani?

Szénsavas ásványvízzel, tejjel (de ne a citrommal, vagy lime-mal együtt, és figyeljünk a hűtésre!), gyümölcslével, stb.

Tehetünk bele egy-egy gombóc fagyit is,

ha kedvünk tartja: egy mentás, zöldcitromos verzióhoz jó lenne mondjuk egy citrom, vagy narancssorbet – ügyeljünk arra, hogy ne legyen tejes. Vagy egy fekete tea alapú jegesteába tehetünk mondjuk egy gombóc vaníliafagylaltot, de mehet bele velencei álom, créme brulée, karamell is. Csak a fantáziánk szabhat határt! Kísérletezzünk bátran azzal, ami épp van otthon! Ha többféle tea is van esetleg kéznél, akkor válaszd azt, amelyiknek az íze a legelképzelhetőbb az üdítőitaloddal.

Tea Sunrise

Hozzávalók (2 pohárhoz)

 • 2 dl narancslé
 • 2 dl fekete tea (pl. Darjeeling) + cukor ízlés szerint
 • 1 tk citromlé
 • grenadine szirup ízlés szerint
 • sok jégkocka
 • narancsszelet, mentalevél a díszítéshez

Sztori:

Megnéztem a klasszikus receptet, ami lehetne tulajdonképpen egy klasszikus menzatea lehűtött változata is. Majd egy kicsit haladóbb változatot idéztem fel, a Tea Sunrise-t, majd ilyen ereszd-szabadon-a-fantáziád felkiáltással igyekeztem az itthon talált dolgokból kreálni valami újat, finomat és szépet. Tegyük hozzá, hogy a kísérletezés során volt egy-egy borzasztóan sikerült változat, mely vagy színre, vagy ízre, vagy mindkettő tekintetében jócskán alulmúlta az elvárt szintet. A konyha úszott a narancs-, citrom- és limeszeletekben, és vagy egy kilogramm jeget felhasználtam (normál esetben nem kell azért ennyi). De a harmadik teakoktél egész jól sikerült. Ezért bátorkodom megosztani Veletek.

Tehát adott volt egy görögdinnyés-epres ízű, szép rózsaszín, elég édes üdítőital. Ehhez valami könnyed teát tudtam csak elképzelni, amely nem lenne túl domináns sem ízben, sem színben. Végül egy zöld teára esett a választásom, amelynek határozottan gyümölcsös jegyei vannak, ez pedig a Biluochun, amely „tavaszi jádezöld csigák”-ként ültethető magyarra. Ezt a teát 70°C-os vízzel öntöttem fel, gyengéd, rövid felöntéssel, mert egy könnyű, légies koktél (igazából mocktail, hiszen alkoholmentes) volt a célom.

Az elkészült teát rögtön jégre öntöttem,

hogy minél hamarabb lehűljön. Az előhűtött pohárba először az üdítőt töltöttem a jégre, majd óvatosan rá a teát, amely így szándékom szerint nem is keveredett el teljesen. Tehát alul az üdítő, felül a tea. Ízesítésként egy vékony szelet zöldcitromot tettem még bele, valamint néhány levél csokoládémentát, és 3 nagyon vékony zöldcitromhéj-spirált. Kész is a műalkotás!

Tea in Pink

Hozzávalók 2 pohárhoz

 • 1 doboz Fanta Fruit Punch
 • 2 dl Biluochun zöld tea
 • limeszelet, limehéjspirál, mentalevél a díszítéshez

A jegestea-készítés, vagy akár csak a sima teakészítés is valamelyest arról szól, hogy ismerjük a vendégünk ízlését, vagy ha magunknak készítjük, akkor a saját ízlésünket. Bátran alakítsuk át a recepteket, kísérletezzük ki a számunkra legjobb, legfinomabb, legpraktikusabb verziót!

A lényeg a kísérletezés maga!

Bónusz:

Kezedben a hűvös pohár, koccannak a jégkockák, képzeld el a tenger lágy morajlását, a napsütést az arcodon, vagy kinek mi jelent fejben kikapcsolódást.

Ha csak arra az időre lazítasz, amíg elkortyolod a teád, máris jobb lett a napod, nemde?

Egészségedre!

Szöveg és fotók: Tóth Mariann

Tóth Mariann

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni